OZE nás nezachrání

Uveřejněno dne 22 září 2015 000 8:56

Po dlouhé době jsme se ze země vyvážející elektrický proud stali jejími dovozci. Temelín byl kompletně celý odstaven a Chvaletice také.

Nebudu rozebírat technické detaily, proč se tak stalo, chtěl bych se zaměřit na otázku, jak by nám v podobné situaci pomohly obnovitelné zdroje elektřiny, které tak masivně propagují zelení.

Greenpeace tvrdí, že slunce svítí pořád a je třeba u nás vysázet ještě více solárních panelů. Že nás ale tahle „sranda“ s OZE celkem přišla na astronomický jeden bilion korun jim nevadí a nikdy nevadilo.  Slunce svítí, to je pravda, ale jen přes den. V noci, kdy k výpadku došlo, jaksi slunce nesvítí. Co by se stalo, pokud by došlo k souhře nešťastných náhod a vyřazen by byl ještě jeden velký zdroj elektřiny a výpadek by se nestal na konci pracovního týdne ale třeba na jeho začátku?

Elektřina vyrobená ze slunce se obecně nedá moc dobře skladovat, respektive se skladovat nedá vůbec. Ovšem každý z nás je zvyklý elektřinu používat neustále a průmysl, který je na elektřině závislý, nebude chápavě přikyvovat a neodepíše nedodáním elektřiny vzniklé ztráty. Bude je chtít kompenzovat a kompenzace úplně na konci budeme mít k proplacení všichni na účtech za elektřinu. Neuvidíme je přímo, ale budou tam započítané, stejně jako se nám tam započítají náklady na případnou výstavbu dalších bloků jaderných elektráren.

Tohle všechno se však stát nemusí. Stačí používat obyčejný selský rozum a využívat smysluplně nerostné bohatství, které naše země má. Má ho hodně, jmenuje se uhlí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist