Ekolobbista Rovenský se musel odstěhovat z Litvínova

Uveřejněno dne 29 září 2015 000 9:09

Píše se rok 2035. Šéf energetické kampaně Greenpeace se musel odstěhovat z Litvínova už před pěti lety. Před hněvem spoluobčanů se schoval do Prahy. V ústraní žije i někdejší starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Oba založili svou veřejnou kampaň na boji proti těžbě uhlí. Nezaměstnanost v severních Čechách ale dnes dosahuje 25 procent, desítky firem ukončily činnost, tisíce lidé se odstěhovaly jinam, elektřina v zemi zdražila o 30 procent, dovážíme ji teď z Evropy. Důvod? Vláda se v druhé dekádě třetího tisíciletí pod tlakem zelené lobby rozhodla neprolomit limity ani na Bílině ani na dolu ČSA a budoucnost země vsadila na kartu obnovitelných zdrojů a jádra. Bohužel následně nenašla finance ani investory k rozšíření stávajících bloků jaderné elektrárny a dotované obnovitelné zdroje nejsou schopny pokrývat stále častější a delší výpadky jaderných elektráren. Rusko stoplo dodávky plynu, uhlí není a biomasa to nezachrání.

Buřt s Rovenským tehdy vsadili na špatnou kartu – populismus a vlastní zaslepenost. Za ně to bohužel odnesly tisíce jiných. Už je jasné, že měli pravdu ti, kteří tvrdili, že likvidací těžby v severních Čechách dojde k totálnímu kolapsu regionu. Ale je pozdě.  Hnědé uhlí coby nejlevnější a nejdostupnější česká surovina pro výrobu elektřiny a tepla již téměř není k dispozici a mamutí náklady na znovuobnovení těžby jej jednou provždy pohřbily pod zemí.

Teď, v roce 2015, to může to vypadat jako poplašná zpráva, odpověď dostaneme za dvacet let, ale možná už dříve.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist