Babišova velká domů

Uveřejněno dne 20 října 2015 000 8:48

Spor o daňové zvýhodnění biopaliv má ve Sněmovně další pokračování. „Někdo tady obchoduje sám se sebou,“ prohlásil v průběhu debaty rozpočtového výboru místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten prostřednictvím své firmy Agrofert s biopalivy obchoduje.

Kalousek dlouhodobě poukazuje na to, že daňové zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv nahrává právě Babišovi. Pokud novela projde, Babiš by podle Kalouska získal pět miliard korun. Babiš to však už dříve odmítl, jeho podnik nemá podle něj z podpory ani korunu, protože dotaci dostávají distributoři.

„I malé dítě ví, že podpora odbytu rovná se podpora výroby. S veřejnou podporou to výrobce prodá, zatímco bez ní to neprodá,“ prohlásil Kalousek.

Dodal, že vláda „naprosto odporně“ prosazuje pětimiliardovou výhodu z rozpočtů pro svého prvního místopředsedu. „O tom nemůže být pochyb,“ zdůraznil.

Jurečka: Nepodléhejme zjednodušeným výrokům

Následujících pět let by totiž měla veřejná podpora bioapliv přijít stát na devět miliard korun. Kalousek poukazuje na to, že Babišovy firmy mají na trhu přes 50 procent. Právě proto mluví místopředseda TOP 09 o pěti miliardách.

Novelu hájil její předkladatel ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Když podle něj stát v minulosti výrobcům řekl, že biopaliva podporuje, nemůže podporu jen tak škrtnout. „Nesmíme zapomenout na dopravce, kteří do toho investovali,“ připomněl Jurečka.

Jurečka už dříve argumentoval tím, že pokud by zákon neprošel, České republice by hrozily sankce z Bruselu.

Sám Babiš se debaty rozpočtového výboru nezúčastnil.

Nová minimální daň

Novela zákona o spotřebních daních obsahuje zpřísnění podmínek pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, v určité míře budou muset být nově v každém litru. Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a nově u nich zavádí minimální daň, která dosud nebyla.

Rozpočtový výbor ve středu doporučil schválit podporu biopaliv s některými úpravami. Sazby zdanění by se například proti původnímu vládnímu návrhu měly změnit tak, aby vyhovovaly podmínkám, které stanovila Evropská komise, když nový program podpory schvalovala.

V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil už k 30. červnu. Česko se tak v současné době nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází projednávaná novela zákona.

Pozměňovací návrh poslance Karla Raise (ANO), který dnes výbor podpořil, zcela ze zákona vypouští možnost, aby distributor mohl povinnost splnit z části tím, že prodá část biosložky jako čisté biopalivo. Vládní novela tuto možnost v původní předložené podobě výrazně omezovala.

Zákonodárci o novele jednají už od dubna. Do druhého čtení ji poslali teprve v polovině září poté, co debatu šestkrát přerušili.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist