V Dejvicích zelení magoři skončili

Uveřejněno dne 3 listopadu 2015 000 13:16

Podle tiskové zprávy se zástupci ostatních koaličních stran rozhodli vypovědět smlouvu Straně zelených z důvodu, že „zelení stojí programově i ideově mimo půdorys zamýšleného koaličního projektu“. Zelení si však myslí, že jsou tyto důvody jen zástupné, protože výpovědi nepředcházelo žádné jednání o výhradách vůči jejich spolupráci. Zelení měli na starosti v Praze 6 dopravu a životní prostředí.

Praha – V Praze 6 se zúží dosavadní koalice. Zástupci TOP 09ANO,STAN a KDU-ČSL se rozhodli vypovědět koaliční smlouvu Straně zelených (SZ). Odůvodnili to dlouhodobými výhradami ke spolupráci.

Čtyřčlenná koalice bude mít nyní v zastupitelstvu 26 mandátů z celkových 45 křesel, předchozí svazek měl převahu 32 hlasů.

„Po roce spolupráce dospěli partneři k závěru, že zelení stojí programově i ideově mimo půdorys zamýšleného koaličního projektu,“ uvádí se v tiskové zprávě, kterou v sobotu poskytl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Oficiálně tak potvrdil zprávu o rozpadu koalice, kterou včera zveřejnil server Aktuálně.cz. Ten informoval, že novou koaliční smlouvu, ovšem bez zelených, podepsaly  zbývající strany koalice již ve středu.

Výhrady vůči práci členů Strany zelených se podle starosty hromadily v průběhu celého roku. Zmínil například oblast dopravy, úklid nebo péči o zeleň.

Zelení si myslí, že důvody jsou jen zástupné, protože všechny jejich materiály rada schválila. „Tento nečekaný krok koaličních partnerů si vysvětlujeme tak, že vedení se chystá učinit rozhodnutí v oblasti hospodaření s majetkem, u kterých by zelení byli na obtíž,“ uvedla dosavadní místostarostka Prahy 6 za zelené Petra Kolínská. Koaliční projekt považuje její strana za úspěšný s tím, že odlišné názory na dílčí záležitosti patří ke koaličnímu vládnutí.

„Bohužel se zelení kolegové uchylovali až příliš často k zelené ideologii namísto zdravého rozumu,“ tvrdí Kolář. Výpověď dostali zelení v pátek.

„Výpovědi nepředcházelo žádné dohadovací řízení ani jednání o výhradách vůči zeleným,“ upozornila Kolínská.

Jedním z důvodů pádů koalice je přitom podle zdrojů Aktuálně.cz přílišná otevřenost a popularita Kolínské, které kolegové vyčítají například to, že jménem městské části vystupuje víc, než je třeba.

Rada bude i nadále devítičlenná, z čehož budou nově dva radní neuvolnění, tedy neplacení. Do funkcí mají být podle Koláře zvoleni na nejbližším jednání zastupitelstva, které se koná 27. listopadu.

Zelení měli na starosti dopravu a životní prostředí

Koalice se chystá také změnit rozdělení kompetencí mezi radní a sloučit některé gesce, které jsou nyní podle Koláře nepřirozeně odděleny. Vedení radnice plánuje například zavést účinnější systém v oblasti úklidu a péči o městskou zeleň. Hodlá také účinněji hájit zájmy Prahy 6 a jejích občanů v oblasti dopravy, kterou v některých oblastech negativně ovlivnilo nedávné otevření tunelu Blanka.

Právě dopravu a životní prostředí měli v dosavadní radě na starosti zástupci Strany zelených, kteří ale argumentují řadou úspěchů.

Volby v šesté městské části vyhrála TOP 09 před ANO a třetí ODS. Vítězná strana obsadilo křeslo starosty a místostarostky, kterou je Eva Smutná. Dalšími místostarosty byli Kolínská za zelené, Martin Polach (ANO) a Jan Lacina (STAN). Radu doplňovali Jaromír Vaculík a Milena Hanušová za TOP 09, Roman Mejstřík (ANO) a Antonín Nechvátal (SZ).

„Praha 6 je nejzelenější částí hlavního města a účast zelených ve vedení městské části byla garancí toho, že tomu tak bude i nadále…. I proto považujeme postup koaličních stran za nerozumný,“ reagoval na vypovězení koaliční smlouvy radní Nechvátal.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist