Polský president Andrzej Duda sype písek do soukolí ratifikace Kjótské úmluvy a ohrožuje Pařížskou smlouvu!

Uveřejněno dne 5 listopadu 2015 000 8:44

Německá webová stránka EurActiv.de referuje, že nový polský president Andrzej Duda odmítá prodloužení Kjótské dohody OSN do roku 2020. EurActiv píše, že to „zablokuje ratifikační proces“ pouhý měsíc před historickým klimatickým summitem OSN v Paříži (COP21).“ Dudovy kroky přichází jen dva dny po vítězství konzervativní Strany zákona a spravedlnosti v polských parlamentních volbách.

Podle zprávy EurActiv požaduje Duda v písemném prohlášení podrobnější analýzu záležitostí klimatu:

„Zavázat Polsko mezinárodní dohodu, která bude mít vliv na polskou ekonomiku, a budou s tím spojené sociální náklady, by mělo vyžadovat podrobnou analýzu právních a ekonomických dopadů. Tyto dopady nebyly dostatečně vysvětleny.“

EurActiv.de vysvětluje, že Kjótská dohoda z roku 1992 vypršela už v roce 2012, a že mnoho zemí ještě neratifikovalo její prodloužení. Dudova strana zvítězila v polských parlamentních volbách jen dva dny před tím v průlomovém vítězství se sliby voličům, že bude ochraňovat uhelný průmysl této země. 90% polské elektrické energie se vyrábí z uhlí. Analytici očekávají, že před námi je hlučná srážka ve vztazích s EU. Loni Evropská unie odsouhlasila omezení skleníkových plynů o 40% do roku 2030.

Experti vidí jen malou šanci, že by se podařilo Dudovi v jeho krocích zabránit. Kamila Pacquel z Institutu pro evropskou politiku životního prostředí (IEEP) sídlícího v Bruselu napsala AFP, že ty nové signály přicházející z Polska „věci nepomohou.“

Polský Greenpeace prohlásil Dudovo prohlášení za „špatný signál“, na kterém by mohla uvíznout emisní omezení 28 členských států.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist