Zelení teroristi útočí

Uveřejněno dne 11 listopadu 2015 000 14:10

Desítky aktivistů z ekologického hnutí Greenpeace včetně Čechů demonstrovaly v areálu německé uhelné elektrárny Deuben nedaleko Lipska, kterou skrze firmu MIBRAG ovládá česká společnost EPH Daniela Křetínského. Ekologové požadují zastavení provozu elektrárny, protestovali i proti vyřazení Greenpeace z tendru na nákup uhelných dolů.

Aktivisté podle prohlášení české pobočky hnutí na komíně a před vchodem do elektrárny rozvinuli velké transparenty v němčině a angličtině s heslem „Uhlí zabíjí!“. Na menších transparentech v češtině stálo: „Uhlí: Tichý zabiják“ nebo „EPH zabíjí Němce. Uhlím“.

Podle české pobočky Greenpeace bylo na místě osmdesát aktivistů ze čtyř zemí, včetně 12 lidí z České republiky.

Členové organizace také symbolicky ucpali obřím látkovým špuntem čtyřicet metrů vysoký komín elektrárny. Policie akci sledovala, k žádnému razantnímu zásahu ale nepřikročila. Jan Rovenský z Greenpeace, který se protestu zúčastnil, sdělil, že policisté nechali aktivisty po kontrole dokladů z areálu odejít.

„Každý subjekt má právo na vyjádření svého ideového postoje, podstatné je, aby akce aktivistů neohrožovaly bezpečný provoz elektrárny,“ uvedl ředitel komunikace a marketingu EPH Daniel Častvaj pro iDNES.cz.
„Elektrárna Deuben byla v nedávné minulosti podstatně zrekonstruována, je plně v souladu se všemi právními předpisy v oblasti životního prostředí a to včetně zpřísněných hodnot emisních limitů, které vstoupí v platnost až příští rok. Obavy Greenpeace vycházející pouze ze staří elektrárny tak nejsou důvodné,“ dodal.

Greenpeace úterní akcí po spolkové vládě požaduje, aby na středečním jednání rozhodla o odstavení starých uhelných elektráren, včetně podniku v Deubenu.
Protest souvisí i se záměrem EPH koupit od švédské státní společnosti Vattenfall hnědouhelné povrchové doly ve východním Německu. Zájem o těžbu v Lužici má mimo jiné i ČEZ. Greenpeace se chtěla tendru také zúčastnit, ale byla z něj vyloučena.

„Pokud EPH nemá zábrany provozovat 79 let starou elektrárnu v Deubenu, jak ohleduplně by asi postupoval v Lužici? Další desítky let by zabíjel uhelnými emisemi Němce i další obyvatele Evropy, ale v řádově vyšším měřítku,“ uvedl ředitel české pobočky Greenpeace David Murphy.

Hnutí se odvolává na studii vědců z univerzity ve Stuttgartu z roku 2013, podle které je elektrárna v Deubenu zodpovědná za předčasná úmrtí 22 lidí ročně.
Greenpeace nedemonstruje u této elektrárny poprvé. Asi před měsícem u ní v rámci protestu proti využívání hnědého uhlí vypustili černý balon znázorňující Zemi.
Největšími akcionáři holdingu EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Podniky holdingu zaměstnávají víc než 12 tisíc lidí.
Mluvčí EPH Daniel Častvaj v úterý v tiskové zprávě uvedl, že provozní zisk holdingu v prvním pololetí tohoto roku v meziročním srovnání vzrostl o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure, pod kterou hodlá EPH začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.
Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist