Zelený mor nás chce vrátit do doby kamenné

Uveřejněno dne 11 listopadu 2015 000 14:11

Aktivisté z ekologického hnutí Greenpeace včetně několika Čechů v úterý demonstrovali v areálu německé uhelné elektrárny Deuben nedaleko Lipska. Tu skrze firmu MIBRAG ovládá česká společnost EPH. Protest souvisí i se záměrem EPH koupit od švédské státní společnosti Vattenfall hnědouhelné povrchové doly ve východním Německu.

Aktivisté podle prohlášení hnutí na komíně a před vchodem do elektrárny rozvinuli velké transparenty v němčině a angličtině s heslem „Uhlí zabíjí!“. Součástí jejich plánu byl mimo jiné i pokus o symbolické ucpání komínu obřím látkovým špuntem. To se jim také podařilo. Provozovatel elektrárny podle rozhlasové stanice MDR uvedl, že to bylo nebezpečné.

Policie akci sledovala, k žádnému razantnímu zásahu ale nepřikročila. Jan Rovenský z Greenpeace, který se protestu zúčastnil, sdělil, že policisté nechali aktivisty po kontrole dokladů z areálu odejít. Několik členů Greenpeace nadále demonstruje před vjezdem do elektrárny a rovněž na komíně zůstává lezecký tým s transparentem.

„Pokud EPH nemá zábrany provozovat 79 let starou elektrárnu v Deubenu, jak ohleduplně by asi postupoval v Lužici? Další desítky let by zabíjel uhelnými emisemi Němce i další obyvatele Evropy, ale v řádově vyšším měřítku,“ uvedl ředitel české pobočky Greenpeace David Murphy.

Zájem měl i ČEZ
Zájem o těžbu v Lužici má mimo jiné i ČEZ. Greenpeace se chtělo tendru na prodej také zúčastnit, ale bylo z něj vyloučeno.

Hnutí se při kritice EPH odvolává na studii vědců z univerzity ve Stuttgartu z roku 2013, podle které je elektrárna v Deubenu zodpovědná za předčasná úmrtí 22 lidí ročně.

Greenpeace u zmíněné elektrárny nedemonstruje poprvé. Asi před měsícem u ní v rámci protestu proti využívání hnědého uhlí vypustili černý balón znázorňující Zemi.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist