Jak postupovat při řešení klimatických změn?

Uveřejněno dne 12 listopadu 2015 000 8:56

V současné době politici považují boj s klimatickou změnou za prioritu. Nemyslím si sice, že by to mělo být téma na prvním místě, ale jsem téhož názoru, že klimatickou politiku nelze opomíjet.

Kdybychom postavili problém na tom, že je zapotřebí se změnou klimatu bojovat, tak bych jednoznačně vyjádřil nesouhlas. Naštěstí není nutné veřejnosti říkat, že se jedná o podvod, protože přístup některých vášnivých politiků, kteří stále hovoří o zastavení růstu skleníkových plynů, je v rozporu s vědeckými poznatky. Skleníkové plyny dlouho zůstávají v atmosféře a není v lidských silách se změnou bojovat.

Pokud bychom ale přistoupili k řešení tak, že bychom uvažovali, jak zmírnit budoucí rizika, je možné opatření propojit s liberální politikou. Ono ve skutečnosti tématika má s liberálními politiky hodně společného, protože to souvisí s ochranou svobody, podobně jako světelné signalizace na přechodu, i když změna klimatu je o něco složitější, tu podobnou podstatu to ale má.

Opatření v liberálním smyslu by mělo být ve výrazném snižování současných výdajů obecně a zaměřit se hlavně na splnitelné cíle. Socialisté z počátku razili cestu velkých výdajů a soustředili se na nesplnitelné cíle. O adaptačním opatření nechtěli nic slyšet, i přesto, že to bylo často doporučovaná cesta přímo lidmi z vědeckých kruhů. Vědci však trpělivě na nutnost adaptace stále upozorňovali, takže se podařilo, že se o přizpůsobení klimatu nyní často diskutuje.

Vzhledem k tomu, že domácí klimatická politika funguje, a vzhledem k tomu, že je předimenzovaná, je nutné na požadavcích řešení značně slevit. Je tedy potřeba jít na to přesně naopak než socialisté.

Liberální klimatická politika by měla spočívat v tom, že se musí hledat nejefektivnější opatření a zároveň s relativně nízkými náklady. Dlouhodobě plánované adaptační opatření je nejlepší možnou cestou, jak snížit rizika budoucích globálních klimatických změn. Podrobnosti o adaptačních dílčích kroků by mělo být předmětem odborné a veřejné diskuse. Politik v každém případě na vypracování plánu musí spolupracovat s odborníky.

Dalším úkolem pravicového politika by mělo být se snažit zmírnit následky současného trendu klimatické politiky. Jinými slovy: zbytečně nenavyšovat limity, obzvláště, když nejsou dodržovány v globálním měřítku; snižovat závislost na státním rozpočtu – např. obnovitelné zdroje, povinný zákon přimíchávání bio složek; snižovat daně – případné nové daně kompenzovat rušením jiných; snižovat opatření, která dusí ekonomiku a omezují svobodu občanů; ideální by bylo i zrušit obchodování s emisními povolenkami, i když je to zřejmě nereálné. A tak různě.

Přesný způsob řešení změn klimatu je otázkou politické diskuse a závazných konečných stanovisek. Myslím si, že snižování budoucích rizik musí být propojeno s nízkorozpočtovou politikou. Ono totiž zadlužené společenství na to může doplatit právě i z hlediska změn klimatu.

Strašně rád bych přiložil k obrázku odkaz na přednášku, jenže bych byl opět podezírat z šíření skryté reklamy. Představte si, kdybych kvůli skryté reklamě nemohl šířit tento článek. Mělo by to vůbec smysl psát?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist