Je suis Charlie? Francouzský meteorolog vyhozen z práce jako klimatický kacíř

Uveřejněno dne 12 listopadu 2015 000 8:58

Každý večer hovořil k pěti milionům Francouzů. Dnes je ale bez místa. Protože se rouhal státnímu klimatickému náboženství. Opravdu je Francie ještě sekulární stát?

Před pouhými několika měsíci, po otřesných teroristických útocích na redakci Charlie Hebdo, se Francie sjednotila na podporu svobody slova, na podporu svobody psát satiru a mluvit i o citlivých otázkách jako je náboženství. Francie se pyšní tím, že v sekulárním státě neexistují tabu. Tedy, skoro žádná. Urazit víru klimatického Talibanu je asi příliš. Nepopraví vás ale, jen vás vyhodí z práce.

Philippe Verdier až do tohoto týdne působil na veřejnoprávním kanále France 2. Důvodem jeho propuštění bylo, že vydal knihu Climat Investigation (Klimatické vyšetřování), kde zmapoval podvody politických klimatologů. Jelikož jde o jednoho z nejznámějších francouzských meteorologů, byla jeho kniha bolestnou ranou pro francouzské alarmisty. A v nejnevhodnější dobu. Za pár týdnů v Paříži začíná mezinárodní konference oteplovačů COP 21.

Verdiera k napsání knihy vedlo pobouření nad politizací vědy. Šokovalo ho, když se francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius sešel s televizními meteorology a žádal je, aby klimatické změny zdůrazňovali ve zprávách o počasí. Aby se veřejnost vystrašila a byla ochotná podpořit uhlíkovou daň.

Svoje propuštění Verdier komentoval takto: „Je to prostě přímé pokračování toho, co říkám ve své knize. Jakýkoli nepohodlný názor se snaží zlikvidovat.“

Lžikonference se koná ve dnech 30.listopadu – 11.prosince 2015 v Paříži.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist