Ropná firma jde před soud za „popírání“ klimatu

Uveřejněno dne 18 listopadu 2015 000 8:45

Exxon prý zrušil a ututlal vlastní výzkumy, které dokazovaly škodlivost CO2. Firma prý 40 let věděla o škodlivosti uhlíkového znečištění a tajila to veřejnosti. Jde o senzaci nebo o vykonstruovaný politický proces?

Newyorský státní zástupce chce Exxon vyšetřovat. Případ podle obžaloby vypadá asi takto:

V roce 1977 veliký vědec James F. Black, tehdy zaměstnanec Exxonu, předložil vedení následující varování: zdvojnásobení hladin CO2 oteplí klima o 2 až 3 stupně Celsia. A jak firma zareagovala? V roce 1981 Exxon svůj výzkumný program zrušil, aby vše ututlal. Blacka v roce 1983 vyhodila z práce, aby ho umlčela. Ropný gigant začal vlastní výzkumy zpochybňovat – poukazy na nepřesnost klimatických modelů. Duane Levine roku 1989 uznal, že existuje jasný vědecký konsensus, ale doporučil pravdu zatajit. Za podobné zločiny byl v roce 2006 odsouzen tabákový průmysl – dle zákona RICO o organizovaném zločinu. Tabákový průmysl věděl o škodlivosti kouření a vědomě lhal veřejnosti.

Tato konspirační teorie má ale s realitou společného dost málo. Jak by taková slátanina mohla uspět u soudu?

Na čem vydělává své špinavé peníze globální zločinecká organizace Exxon? Stará se, aby naše auta měla na co a po čem jezdit. Stará se o to, abychom v zimě měli čím topit. Z jejich ropy se vyrábí kosmetika, svíčky, plasty, pneumatiky nebo hnojiva. Jsou to prostě zrůdy. Na čem vydělává své špinavé peníze globální zločinecká organizace Exxon? Stará se, aby naše auta měla na co a po čem jezdit. Stará se o to, abychom v zimě měli čím topit. Z jejich ropy se vyrábí kosmetika, svíčky, plasty, pneumatiky nebo hnojiva. Jsou to prostě zrůdy.

Za prvé, ve skutečnosti Exxon v roce 1981 svůj výzkumný program vůbec nezrušil. Pouze odvolal plány na rozšíření výzkumu (fáze II) jako zbytečné. Protože tou dobou se rozjel – daleko lépe financovaný – vládní výzkumný program (National Climate Programme Act, 1978). Exxon jednal s vládou a z diskusí vyplynulo, že nyní Exxon státní dotace na svůj výzkum už nedostane – dotace teď půjdou do státního výzkumu. Pro představu: Od roku 1989 do roku 2009 americká vláda na boj proti klimatu investovala přes 79 miliard dolarů (Jo Nova: Climate Money). O takových fondech si ropná firma může nechat jen zdát.

Pro pobavení dodávám, že americký federální klimatologický program byl založen v reakci na paniku kolem „globálního ochlazování“. Roku 1972  český vědec George Kukla zorganizoval konferenci „The Present Interglacial: How and When will it End?“ a dopisem varoval presidenta Nixona o hrozbě nové doby ledové. To vedlo vládu k zahájení urgentního výzkumu klimatu. Jen se boj proti ochlazování rozběhl, začalo se ale – jako na potvoru – oteplovat.

Za druhé, pan Black (1919-1988) nebyl vyhozen. Byl to starý pán a odešel do důchodu. V roce 1983 m bylo 64 let. Nebyl to klimatolog, nikdy nepublikoval žádnou vědeckou studii. Šlo jen o firemního technika, který udělal pár rešerší. Jeho „závěry“ nebyly žádný „objev“, který by Exxon mohl „utajit“. Black jen tlumočil známé skutečnosti, které už před sto lety objevil Svante Arrhenius a které si každý mohl přečíst ve veřejné knihovně.

Blackova zpráva z roku 1978 tlumočila firmě i obavy alarmistů. „Soudí se, že lidstvu zbývá časové okno pět až deset let, než se potřeba tvrdých opatření ohledně změn energetické strategie, stane kritickou.“ Stejné plky, že „zbývá jen pár let do konce světa“ uslyšíme letos na konferenci v Paříži. Každá taková konference se prohlašuje za „poslední šanci“ už třicet let, takže netřeba se vzrušovat.

Další výzkumy ale ukázaly vážné nedostatky klimatických modelů. Ropné firmy mají znalosti o dírách v klimatické teorii z první ruky, protože financovaly průkopnické počátky mainstreamové klimatologie po celém světě. Společnosti Shell či British Petroleum financovaly vznik slavné Climate Research Unit v Anglii, která je hlasatelem alarmismu (jak ukázala aféra Climategate). Naftaře zajímalo, zda oteplení povede k zpřístupnění naftových ložisek v Arktidě.

Exxon vliv CO2 na atmosféru nepopírá, jak je zřejmé z publikací jeho vědců (seznam  ZDE). Vědci pracující v Exxonu jako Flannery a Khesghi jsou dokonce spoluautory zpráv klimatického panelu OSN.

Za třetí, není pravda, jak tvrdí LA Times, že interní zpráva Duane K. Levina v únoru 1989 uznala bez výhrad „vědecký konsensus“, ale doporučila utajit pravdu před veřejností. Naopak. Levinova zpráva (viz) vysvětluje, proč konsensus neexistuje. Neví se totiž, jaký vliv bude mít růst CO2 na teploty! Modely nepředpovídaly ochlazování v letech 1945-1975 a nejsou tedy spolehlivé.

Fotokopie interní zprávy Exxonu z roku 1989. Fotokopie interní zprávy Exxonu z roku 1989.

Stejně skepticky jako Exxon hovořila první zpráva klimatického panelu OSN z roku 1990: „V našich předpovědích je mnoho nejistot, zejména co se týče načasování, velikosti a regionálních vzorů změny klimatu… Velikost oteplení je v souladu s předpovědí klimatických modelů, ale má také stejnou velikost jako přirozená variabilita. Takže je možné, že pozorovaný nárůst teplot může být především důsledek této přirozené variability…“

Klimatický panel OSN (tzv. IPCC) začal bagatelizovat nepřesnost modelů až v roce 1995, kdy bez vědomí vědců byly do zprávy IPCC vloženy alarmistické formulace (viz článek „Jak se manipulovalo Kjóto).

Vývoj teplot (červeně) v Arktidě odpovídá geomagnetickému poli (zeleně), nikoli emisím CO2 (modře). Na tyto rozpory na straně 14 upozornila i zpráva Exxonu  z roku 1989.Vývoj teplot (červeně) v Arktidě odpovídá geomagnetickému poli (zeleně), nikoli emisím CO2 (modře). Na tyto rozpory na straně 14 upozornila i zpráva Exxonu z roku 1989.

Je pravda, že Exxon podporuje sdružení na podporu svobody podnikání, která analyzují nákladnost boje proti oteplování (víme jakou paseku nadělala biopaliva). Podle Greenpeace takovým skupinám Exxon za poslední generaci věnoval asi 30 milionů dolarů. Jde ale o pakatel. Například American Enterprise Institute od Exxonu v roce 2012 dostal 250 tisíc. Což je kapka v moři, protože roční rozpočet CEI je přes 30 milionů. Konspirační teoretici z Greenpeace se ale snaží vytvářet představu, že CEI je loutka Exxonu.

Upozorňuji, že alarmistům dal Exxon více peněz než skeptikům: třeba 100 milionů na výzkum biopaliv na Stanfordově universitě. Exxon tedy vyváženě financuje různé směry výzkumu a nedá se říci, že by někomu stranil.

  • http://gcep.stanford.edu/about/
  • http://www.exxonsecrets.org/html/orgfactsheet.php?id=81

Znepokojivá je představa alarmistů, že pokud někdo má „jiný názor“ než vláda, Exxon by mu měl odepřít dotace. Například astrofyzik Willie Soon – žák zakladatele Goddardova ústavu NASA Roberta Jastrowa – se dostal na černou listinu kacířů od doby, co jeho studie vyvrátila posvátný „hokejkový graf“ (2003). Od té doby už nedostal žádný státní výzkumný grant. Nebýt sponzorství firem jako Exxon, musel by jít žebrat nebo si najít místo u pokladny v supermarketu (zdroj).

Nepravdivá obvinění proti Exxonu připomínají aféru Fakegate. Vzpomínáte? Klimatolog Peter Gleick ukradl účty sdružení Heartland Institute a chtěl dokázat – marně  – svou konspirační teorii, že je loutka ropných firem. Když vyšlo  najevo, že Heartland žádnou ropnou firmu mezi sponzory nemá, Gleick se musel omluvit.

Je dost zřejmé, kdo za kampaní stojí. V roce 2012 neziskovka Climate Accountability Institute konstatovala, že ve vědecké debatě stoupence vědeckého skepticismu porazit nedovedou. A tak připravila plán, jak je zdiskreditovat a zavřít do vězení. Připravili plán na obžalování klimaskeptiků podle zákona o boji s organizovaným zločinem (RICO).Mezi poradci CAI je například… autor hokejkového grafu, šarlatán Michal Mann!Ten se tam moc hodí, protože je notorický sudič.

V září 2015 dvacet „uvědomělých“ vědců-stachanovců v otevřeném dopise presidentu Obamovi volalo, aby klimaskeptici byli obžalováni podle zákona o boji s organizovaným zločinem (RICO). Je tam podepsán i klimatolog Kevin Trenberth, autor známého výroku „Nevíme, proč se neotepluje a je to trapas.“

O měsíc později newyorský státní žalobce volání vyhověl a zahájil vyšetřování Exxonu. Neuvěřitelné. Pokud je kritika klimatických modelů projevem „organizovaného zločinu“, tak to už jsme na tom se svobodou slova asi jako v Saudské Arábii. Nenávistná kampaň je načasována – ne náhodou – pár týdnů před klimatickou konferenci, která koncem listopadu začíná v Paříži.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist