Rakovan: Zvu vás na společnou jízdu autem, prvních pět, co dorazí, má pivo zdarma!

Uveřejněno dne 24 listopadu 2015 000 8:47

Zmalujeme si obličeje, natáhneme pestrobarevné kostýmy a sedneme za volant. V půlce cesty si dáme „jedno zrzavý“ a pojedeme zpátky.

Co se takhle projet večerní Prahou a trochu si jízdu okořenit veselými maskami a kostýmy? Tak třeba ve čtvrtek, pojedeme z jedné strany metropole na druhou do vybrané restaurace a prvních pět řidičů v maskách dostane pivo zadarmo. A pak pojedeme zase nazpátek tam, kde jsme startovali.

Že vám něco nesedí? Ehm, to pivo? Jasně, tohle je jasný krok za hranu zákona, jezdit v rámci provozu po požití alkoholu, to je přeci čistá, a odpustě mi to slovo, ale jiné vhodné – nevulgární – neznám, blbost. A za to, že se vás snažím takto namotivovat k jakémusi pojízdnému maškarnímu bálu bych zasloužil minimálně pár facek.

Pokud tušíte, že jde o něco jiného, tak máte pravdu… Samozřejmě že nepořádám žádnou společnou jízdu Prahou a už vůbec ne v maskách, a v žádném případě bych si nedovolil lákat účastníky na pivo.

Věc se má ale tak, že jako člověk žijící v Praze se občas nevyhnu příležitosti nahlédnout do některého z volně rozdávaných „pražských“ plátků (ne, noviny to opravdu nejsou, nazvat tak těch pár listů, urazím všechna klasická média) pro občany a v tom posledním jsem přečetl v článku uprostřed stránky, že jakýsi Vladimír Galas pořádá cyklojízdu z Folimanky přes Václavské náměstí a náměstí Republiky do Karlína, kde v místní restauraci dostanou první čtyři cyklisté v maskách malé pivo zadarmo, a pak se pojede zase zpátky.

Já vidím několik zásadních věcí, které se mi příčí a ano, nejde o cyklistiku, já na kole jezdím už od dětství a rád pálím sezením nastřádané tuky za řídítky, ale jde o to pivo. Proč vrcholem akce, při které se bude jezdit napříč hlavním městem, je nabídka alkoholického nápoje zadarmo? Co tím chce pořadatel říct?

Rád bych věřil, že všichni cyklisté do jednoho pojedou jen po vyznačených cyklostezkách a v místech, kde se bude jejich trasa křížit s ostatními účastníky silničního provozu sesednou z kola a svůj bicykl převedou. Nevím, jestli mohou jezdit po požití alkoholu na cyklostezkách, neznám legislativu a jakkoli si myslím, že nemohou, je mi to jedno – jako motorista na cyklostezky nevjíždím a jako chodec tam nevcházím. A jako cyklista na ně nevjíždím – když už jsme u toho, nejsem masochista, abych jezdil na kole po Praze, chci si jízdní kolo užít a ne se trápit ve městě, které, třeba na rozdíl od Vídně či Amsterodamu, není svým profilem cyklohrátkám nakloněno. Jestli opravdu pojedou maškary posilněné pivem (věřím, že ani ti první čtyři si pivo nedají a také celý zbytek pelotonu uvědoměle odmítne chmelový mok a dá si třeba limču) doufám, že kompetentní orgány budou konat to, co mají, zejména když tady je veřejná pobídka ke konzumaci alkoholu před jízdou.

Zpátky na začátek, k mé parafrázi umístěné do světa aut. Proč jsem se pokusil vyvolat dojem, že zvu na pivo-jízdu v maskách? Pro srovnání, jak nemístně nabídka přijet na pivo vyzněla, když jsem ji spojil s auty a jak nevinně vyzní (ale v podstatě jak moc nebezpečná je v reálu), pokud se má jet na kolech. Jaký je rozdíl, jestli si dám pivo a pojedu městem v autě nebo na kole? Pro mne žádný, v obou případech překračuji zákon a ohrožuji okolí. Tak jak je možné, že si autor článku, nebo spíše organizátor, dovolí veřejně lákat právě na alkoholické nápoje a to s tak důmyslným načasováním, že „pít se bude v půli cesty,“ takže pokud dojede tam, nutně, nechcete-li jít vedle kola, nebo ho v Karlíně nechat nezamčené a věřit místním zlodějům, že o něj v rámci prevence před alkoholem na silnici přijdete, z logiky věci pít alkohol budete. Nebo k tomu přinejmenším budete, dorazíte-li v první čtveřici, vyzváni.

Nechci nijak komentovat ideu jako takovou, tedy listopadovou projížďku na kolech v maskách, podle mne to postrádá šmrnc – jednou jsem měl tu smůlu, že jsem viděl podobně infantilní zábavu, když parta cyklistů v maskách jela na Trosky, kde pak v podhradí zabrala kus hospody a nezůstalo u malého piva pro první čtyři, ale „chlastali,“ a opět se omlouvám, ale přesnější/nevulgární popis toho, co jsem viděl, bohužel nemám, všichni. Pobavili mne pouze dva, co jeli převlečeni za potápěče, musím říct, že v letních vedrech, která letos panovala, jsem obdivoval jejich nadšení šplhat do kopce v potápěčských brýlích a dýchat přes šnorchl. Nicméně když jízda na kole, tak proč jako maškara?!

Tak či tak, já mám jasno. Doufám, že onoho listopadového večera na trase Folimanka – Karlín – Folimanka nedojde k nějaké nehodě, že nikdo z lidí, kteří se budou pohybovat po Praze v rámci běžného provozu nebude ohrožen opilým hastrmanem, Hulkem, čertem, Harry Potterem, medvědem či Legolasem, každopádně já, stále nechápajíce tu nebetyčnou drzost v tisku lákat účastníky silničního provozu na jízdu s alkoholem, nevytáhnu patu z domova. A když už, předpokládané trase veselého pelotonu se velkým obloukem vyhnu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist