Ekologické zakázky: nejlepší šance pro zelené mafie, jak si líznout miliardy

Uveřejněno dne 30 listopadu 2015 000 9:09

Státní kasa je schopná za odstranění starých ekologických škod ušetřit až 30 miliard korun ve srovnání s tím, co před lety nabídl vítěz ekotendru. Řekl to ministr financí Andrej Babiš. Tehdejší cena 57 miliard byla podle resortu dvakrát vyšší, než za kolik se dnes zakázky soutěží jednotlivě.

Ministerstvo financí (MF) má pod vedením Andreje Babiše za sebou prvních 12 ekologických zakázek zadaných v otevřeném výběrovém řízení.
A přepočítalo, na kolik by vyšly podle nabídky, s níž soutěž vyhrála v roce 2009 firma Marius Pedersen – ta tehdy zvítězila s cenou téměř 57 miliard korun.
Zakázku vyhlásilo ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska, Nečasova vláda ji následně v roce 2011 zrušila.
Podle ministerstva se jen na zmíněných dvanácti zakázkách ušetřila miliarda. „Některé ze zakázek se realizovaly dokonce jen za třetinu předpokládané ceny,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.
Státní pokladna by podle Babiše měla nakonec ušetřit za odstranění starých ekologických škod celkem 25 až 30 miliard korun ve srovnání s tím, za co v minulosti vítěz megaekotendru nabídl. „Můžeme prohlásit, že to umíme zhruba za polovinu,“ uvedl Babiš.
Kalousek: Tehdejší neprovedené sanace mají zpoždění
Tehdejší šéf financí Miroslav Kalousek uvedl, že nabídku z ekotendru považoval za vysokou. „ Měli jsme pocit, že bychom mohli zajistit rychlé řešení, zkusili jsme takovou soutěž udělat a nevyšlo to. A já vládě navrhl, že takovou nabídku nemohu přijmout,“ reagoval Miroslav Kalousek.
Ideální cena tehdy podle něj byla 35 až 40 miliard Kč. Snahou podle něj bylo i zakázky urychlit. Nyní podle Kalouska mají všechny neprovedené sanace zpoždění a MF za to může čelit sankcím.

Podle náměstka ministra financí pro majetek státu Ondřeje Závodského stát od roku 2001 zbytečně vydal na odstraňování starých ekologických škod šest až sedm miliard korun. O ně měly být zakázky předražené.
Před jeho příchodem se zadaly zakázky za celkem 16 miliard korun, přičemž 10,5 miliardy bylo zadáno v uzavřeném výběrovém řízení, tedy s oslovením jednoho nebo dvou zájemců.
Ministerstvo aktuálně spravuje 168 účinných ekologických smluv – některé se týkají i více areálů. Jde o závazky z dob privatizace, kdy prodávané areály byly nějakým způsobem zamořené a stát se zaručil, že je do určité doby zasanuje. Ministerstvo nyní postupně soutěží sanace jednotlivých lokalit.
Letos byly vypsány zakázky jen veřejných výběrových řízeních to za 800 milionů korun. MF chce uvolňovat z privatizačního fondu na staré ekologické škody tři až 3,5 miliardy korun ročně.
Aktuálně je stát podle smluv zavázán novým vlastníkům uhradit sanace až za 207,7 miliardy korun. V některých případech se závazky ještě dodatečně navyšují, podle aktuálně zpřesněné ekologické zátěže. Stát od devadesátých let část lokalit nechal vyčistit a zbavil se tak garancí za 50 miliard.
Za nesplnění závazku mohou státu hrozit žaloby nebo arbitráže. Ministerstvo aktuálně čelí žalobě kvůli jedné ze zakázek na odstranění starých ekologických škod, a to od firmy SAP Mimoň.
Z firem, které se v minulosti ucházeli o ekologickou megazakázku, nebo také ekologický tendr století, se nyní do soutěží podle informací MF hlásí pouze Geosan Group. Tehdy se o zakázku ucházeli také Marius Pedersen, Environmental Services ze skupiny J&T a vyřazena byla nabídka konsorcia firem PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ a Dekonta.
Mezi dosud nedořešené staré ekologické zátěže patří areály společností Spolchemie Ústí nad Labem, Spolana Neratovice, laguny Ostramo (celá tzv. Dolní oblast Vítkovic v Ostravě, včetně řady koksoven), Unipetrol Litvínov, státní podnik DIAMO, Paramo, Synthesia Pardubice nebo Třinecké železárny.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist