Zelená elektřina pro globální ekologické snoby

Uveřejněno dne 30 srpna 2010 000 11:32

prdZajímalo by mě, jestli se mi podaří dostat se na první stránky evropského tisku, když přislíbím, že si „pšouknu“ pouze jednou za týden a díky tomu „omezím svoji uhlíkovou stopu“ a přispěji k boji proti „globálnímu oteplování“.

Zdá se vám to absurdní? Tak to jste na velkém omylu! Hotelu Crowne Plaza v Kodani se to už podařilo.

Management tohoto luxusního „zeleného“ čtyřhvězdičkového hotelu se rozhodl svést na vlně kodaňského planetárního summitu o klimatických změnách a zlákat ekologické snoby do svých pokojů. Jako hlavní atrakci si pro své hosty připravil možnost jejich spolupodílení se na výrobě elektřiny jízdou na rotopedu. Za 10 vyprodukovaných watthodin, kterých člověk dosáhne asi 10 minutovým šlapáním, získá poukázku na slevu v hodnotě 27 EUR.

Zelený příznivec díky podobné informaci dojde snadno k závěru, že je to skutečná cena za „vyšlapanou elektřinu“. Jedná se ale jen o nehoráznou manipulaci, která vytváří dojem, že po 10 min jízdy na kole vyrobíte elektřinu v hodnotě 27 EUR. K výpočtu skutečné ceny přitom vystačíte s kupeckými počty. Průměrná cena za kWh je u nás 3,5 Kč. Za 10 minut si tedy vyšlapete nějakých 0,035 Kč což je 20 000 krát méně, než je hodnota hotelové poukázky.

Ekologické fanatiky ale skutečná fakta nezajímají. Nehodí se do jejich zelené propagandy. A tak na začátku jednadvacátého století mnozí nás propadávají pocitu, že šlapáním na rotopedu zachráníme svět.  „V hale hotelu na předměstí Kodaně šlape dobře oděný byznysmen na cyklistickém trenažéru. Pravidelně se dívá na tachometr a kontroluje, kolik už „ujel“ kilometrů a kolik vyrobil elektřiny…“

Obávám se, že, když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých už ho nevytáhne.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist