Reportáž Spiegelu o vzdorovité Indii: „Ekonomický rozvoj nadřazuje ochraně klimatu“ … Do roku 2030 ztrojnásobí emise CO2!

Uveřejněno dne 18 prosince 2015 000 10:14

Spiegel on-line tu píše, že Indie nemá vůbec žádné plány být kooperativní, co se týče redukce CO2. „V Indii staví ekonomický rozvoj před ochranu klimatu. Tato země se masivně uchyluje k elektrárnám založeným na pálení uhlí.“

Uhlí má přednost před klimatem

Německý týdeník o této zemi píše, že má 360 milionů lidí trpících v trvalé bídě a 400 milionů lidí, jejichž domovy nejsou napojené na elektrickou síť. Když má ministerský předseda tak naléhavé problémy, není vůbec překvapením, že pro něj klimatická změna není vrcholnou prioritou.

To je ale špatná zpráva pro hlasatele ohromného globálního krácení CO2 a drahých zelených energií. Spiegel tvrdí, že Indie sehraje rozhodující roli v tom, zda budou cíle ochrany klimatu splněny. Tato země v současnosti zažívá rychlý ekonomický růst a její emise CO2 zrychlují jako nikdy před tím. Pálení uhlí se má do roku 2019 zdvojnásobit, píše Spiegel. Podle projekcí do roku 2030 se mají emise CO2 téměř ztrojnásobit. A to je pro zemi s o dost více než miliardou lidí něco ohromného.

Indie zavrhuje požadavky, aby to srazila dolů

Tato vlajková loď mezi německými týdeníky rovněž dodává, že Indie se nechystá přijmout požadavky prosperujících průmyslových zemí, aby srazila rozsah pálení uhlí, zvláště když emise CO2 na hlavu jsou v Indii pouhým zlomečkem výše v rozvinutých Západních zemích (viz první graf u Spiegelu) a tyto Západní země uhlí pálí už 150 let, a tak ony mohou za údajné klimatické problémy.

Spiegel píše:

„Indie průmyslové země obviňuje ohledně ochrany životního prostředí z pokrytectví – což je ovšem sentiment, který vyjadřují i mnohé další rozvojové země.“

Průmyslové země jim musí podstrčit 155 miliard ročně!

Modiho vláda nepřijme žádnou dohodu, pokud jim průmyslové země nebudou pořádně podstrkovat, rozvádí to Spiegel. New Delhi odhaduje, že jen snížení emisní intenzity CO2 bude Indii stát 155 miliard euro – každý rok! Což je číslo, o kterém Spiegel píše, že je poněkud nafouknuté a vytvořené jen za účelem vyjednávání.

Očekávejte, že průmyslové země v Evropě a v Severní Americe se zaváží k podstatnému krácení, zatímco rozvojové země dostanou volnou cestu. Globálně zůstane omezení CO2 jen vzdálenou fantazií a jejich růst bude bez překážek pokračovat.

By P Gosselin on 4. December 2015

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist