ZÁKAZ KOUŘENÍ: ARGUMENTY JSOU NESMYSLNÉ

Uveřejněno dne 21 prosince 2015 000 10:37

Musíme chránit zdraví obyvatel. Tím se zaštiťují autoři návrhu zákona zakazujícího kouření ve všech barech, hospodách a restauracích. A právě tímto plošným zákazem se začnou dnes zabývat poslanci. Neuškodí tak, když se podíváme blíže na to, proč je tento zákon nesmyslný.

Zastánci plošného zákazu mají podle svých slov ušlechtilé cíle. Jak již bylo řečeno, chtějí chránit zdraví návštěvníků a zaměstnanců hospod. Tady je ovšem malý háček – není péče o vlastní zdraví především věcí každého z nás? Pokud nechci chodit do kuřácké hospody, nemusím. Vždyť pomalu dvě třetiny restaurací jsou buď zcela nekuřácké, případně mají stavebně oddělení prostory pro nekuřáky. A trend ukazuje, že možností posedět tam, kde není cítit kouř, bude dále přibývat. Takže možnost volby je.

Zcela mimo je i argument, že na malých obcích, kde je většinou jen jedna hospoda, lidé možnost výběru nemají. To ale není pravda – nemusí tam přeci chodit…

Tady se nějak zapomíná na to, že hospodští tu nejsou od toho, aby plnili něčí zadání. Jsou to podnikatelé, kteří chtějí mít zisk. A pokud by měli pocit, že změna konceptu jim ho přinese, už by nekuřácké hospody byly i na venkově.

Jenže nejsou. A pokud zákon projde v původní podobě, tak už nebudou možná vůbec žádné. Ono to totiž není jen o kouření či nekouření. Starostové, kde jsou hospody v obecních prostorách, o tom vědí své. Sehnat nájemce je pomalu těžší, než opravit kanalizaci.

A pokud jde o ochranu zdraví zaměstnanců? Při pohledu na strukturu nejčastěji nabízených volných pracovních míst lehce zjistíme, že na čelních příčkách figurují profese číšník, číšnice či kuchař. Takže práce v zakouřených prostorách pro ně rozhodně není nevyhnutelná.

Takže proč proboha stát vstupuje tam, kde ho nikdo nepotřebuje? Proč hodlá regulovat další oblast? Kdo z toho bude mít prospěch? Doufejme, že stejné otázky si při jednání o zákonu budou klást i poslanci a autorům této zvrhlosti pořádně zatopí…

Zdroj

Reakce
  1. 8 roky ago
  2. 8 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist