Na Titaniku se tančí

Uveřejněno dne 28 prosince 2015 000 9:11

V Paříži se pár dnů po teroristických útocích koná mezinárodní konference OSN. Není ale o terorismu, nýbrž o oteplování. Místo aby řešili aktuální otázky bezpečnosti, papaláši se cpou chlebíčky na rautu a žvaní o počasí. 

Připomíná to onu historku, že když se Titanik začal potápět, kapitán nechal dál hrát kapelu k tanci a cestujícím nic neřekl. Dělali, jako by se nic nedělo. Aby odvedli pozornost lidí. Aby nevznikla panika.

My zase místo řešení naléhavých problémů přežití jako je hrozba islamizace nebo vymírání Evropy…plkáme o počasí.

article_photo(Mark Hill)

Jak se snaží odvést naši pozornost od skutečných problémů? Hysterií! Už třicet let je každá schůze pantátů v kravatách prohlašována za „poslední šanci na záchranu planety“. Tento reklamní slogan ve stylu „poslední výprodej-likvidační slevy-neváhejte“ nechybí ani na letošní konferencí COP21 v Paříži. Jenže veřejnost už to dávno nezajímá. Stejně se nikdy na ničem nedohodnou. Americký Kongres právě odhlasoval, že Obamovy klimatické regulace tak jako tak zruší. Podle Gallupova průzkumu, čeho se lidé obávají, se obavy z oteplování umístily na poslední příčce (krásné sedmé místo ze sedmi). Nepomáhá už ani hysterie (papež varuje, před klimatickou sebevraždou), ani cenzura (meteorolog vyhozen z práce), politické soudní procesy (štvanice proti Exxonu), ani falšování grafů (snaha vymazat z dějin „pauzu v oteplování“). Ba i novináři pochopili, že oteplování je mrtvé téma. A tak raději mlží a tvrdí, že je to konference „o ochraně ovzduší“. Tady ale nejde o jedy a zplodiny, ale o oxid uhličitý. Neškodný plyn, který vydechujeme.

Zajímavější spíše bude paralelní konference, kterou v Paříži, byť ve skromnějších podmínkách, pořádají klimaskeptici (http://pcc15.org/ ). Klimatologové tam od skeptiků dostanou domácí úkol (Paris Climate Challenge) – deset tvrzení, která mají dokázat, jestli chtějí dotace.

„Není povinností klimatických realistů dokazovat, že se nebezpečná lidmi způsobená změna klimatu se neděje. Naopak, pokud někdo tvrdí, že tento problém existuje a navrhují rozsáhlé investice na řešení údajného problému, je to on, kdo má povinnost přesvědčivě prokázat, že nedávná změna klimatu není převážně přírodního původu a že pokud nic neučiníme, že přijde katastrofická změna klimatu. Dosud takový důkaz nepředložili.“

Zlatým hřebem bude premiéra dokumentárního filmu Climate Hustle (Klimatický kšeft), který produkoval Marc Morano, šéf sledovaného klimaskeptického serveru Climatedepot.com. Film formou satiry odhaluje pozadí kšeftu s globálním oteplováním.

http://www.climatehustle.com/ (7.12.2015)

Zatím jediný hmatatelný výsledek třiceti let klimatických konferencí je vlna uprchlíků. Dotovaná biopaliva – pomýlený nástroj snižování skleníkových emisí – totiž vyhnala ceny potravin tak vysoko, že „hladové bouře“ destabilizovaly státy ve Středozemí (tzv. arabské jaro 2011). (Více v článku zde).

Chápu sice, že se „zachránci planety“ těší na další bezpracné zisky. Ale co se našich skutečných problémů týče (migrační krize například), klimatické konference jen přilévají oleje do ohně.

Pokud se v Paříži dohodnou nová drahá „klimatická opatření“, klimatičtí kšeftsmani si zase namastí kapsy. My se zase můžeme těšit, že energetická chudoba vyžene z domovů další miliony lidí. Možná zaklepou právě na vaše dveře…

 

INDEX CEN POTRAVIN: Arabské jaro začalo v roce 2011. Přesně v době kdy biopaliva vyhnala ceny potravin do neskutečné výše.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist