Vědci vymazali „pauzu“ v oteplování

Uveřejněno dne 14 ledna 2016 000 12:10

Vědci odmítají zveřejnit, jak a proč z dějin vymazali „pauzu v oteplování“. Podobně jako kdysi Michael Mann odmítal zveřejnit, jak a proč vymazal z dějin“malou dobu ledovou“.

Americká agentura pro oceány a atmosféru (NOAA) v čele s Thomasem Karlem včervnu 2015 vydala senzační studii (tzv. „pause buster“), která vymazala legendární„pauzu v oteplování“ z dějin. Vědci prostě přepsali historické záznamy.

Klimatologové v nové studii škrtem pera zdvojnásobili teplotní trend za poslednígeneraci. Z 0,046°C za deset let na 0,093°C za deset let. Použili starou osvědčenou metodu. Vzali teploty moří, starší období ochladili a novější období ohřáli, aby se na papíře zvětšil teplotní rozdíl.

O co jde? Podle satelitního měření se od roku 1998 mírně ochlazuje, podle pozemního měření jako je britský systém HadCRUT, teploty stagnují. „Neotepluje se a nedokážeme vysvětlit proč. Je to trapas,“ naříkal klimatolog Trenberth v jednom z e-mailů, které unikly na veřejnost v aféře Climategate.

Nejprve vědci problém přiznávali jen v soukromí. Pak pauzu („hiatus“) uznala i Pátá zpráva klimatického panelu OSN. Pak vědecká komunita začala panicky chrlit různé –většinou za vlasy přitažené – teorie, co je příčinou, že se oteplování na tak dlouho zastavilo. Modely pauzu nedokáží vysvětlit. Meteorolog Anthony Watts napočítal přes padesát takových výmluv (viz ZDE). Oteplování se prý schovalo do mořských hlubin, kde číhá. Nebo za neoteplování může zmenšení ozónové díry. Nebo Číňané a jejich tovární komíny. Nebo borovice, protože moc smrdí. Apod.

„Komunikace mezi vědci musí být důvěrná, je to důležité pro udržení otevřenosti debaty. Proto tyto dokumenty Kongresu neposkytneme. Je to dlouhodobá praxe ve vědecké komunitě chránit důvěrnost vědeckých debat,“ uvedl šéf NOAA v Nature. Senátor Smith na to reaguje: „V NOAA musejí zveřejnit, proč pozměnili data, aby dostali výsledky, které potřebují pro podporu své agendy o extrémní změně klimatu. Náš výbor použije všechny nástroje, které má k dispozici, aby plnil svou ústavou předepsanou povinnost a dohlédl na to, jak se utrácejí peníze daňových poplatníků.“

Skandál připomíná aféru Climategate, kdy se na veřejnost dostaly odborné diskuse vědců: „Právě jsem použil Majkův trik, abych zamaskoval pokles teplot.“ V NOAA se zřejmě vedly letos podobné odborné debaty.

Na vědeckou komunitu má demoralizující vliv politický nátlak. V roce 1992 na Summitu Země v Rio de Janeiro vlády celého světa podepsaly Mezinárodní úmluvu o ochraně klimatu. A zavázaly se, že budou financovat klimatický apokalyptismus. Vznikla celosvětová síť grantů, dotací a institucí, které mají jediný cíl – vymýšlet strašidelné scénáře. Připomíná to éru Stalina, který ze svého rozmaru rozhodl, že zakáže genetiku jako „buržoazní pavědu“ a bude podporovat raději lysenkismus. Lysenko získal převahu, ale nikoli vědeckými důkazy, nýbrž politickou protekcí.

Jak to říká klimatolog Briffa v e-mailu, který unikl v aféře Climategate: „Vím, že jsou tu tlaky, abychom vytvořili úhledný příběh o oteplování, jaké za tisíc let nemá obdoby. Jenže to není tak jednoduché. Myslím, že před tisíci lety bylo tepleji.“ Více zde.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist