(Ne)šetřete energií

Uveřejněno dne 28 ledna 2016 000 8:48

Kdekdo z povolaných již po léta burcuje, že zdroje energií nejsou nevyčerpatelné a tudíž je třeba těmito šetřit. Mluvilo se o tom, mluví se o tom a jistě se o tom mluvit i bude. Protože úspory jsou jednoznačně na místě.

Myslí si to kdekdo rozumně uvažující. A ne-li uvažující rozumně, pak aspoň uvažující ekonomicky. Protože za takové energie se musí zákonitě i platit a když něco leze člověku do peněz…

Uvažuje tak kdekdo. Avšak je tu i výjimka. Výjimka, jež se jmenuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle nové vyhlášky tohoto ministerstva totiž budou muset někteří z nás v otázce energie, v tomto případě tepla, sáhnout hlouběji do peněženek. Budou tak muset učinit ti, kdo topí víc, než je zdrávo… a také právě ti, kdo na topení šetří.

Protože jsou mezi námi i tací, kdo tak jaksi netopí, případně topí málo. Třeba proto, že svůj byt neobývají, nebo proto, že mají rádi chladno, nebo proto, že hřeší na to, že je vytopí teplo od sousedů, pronikající k nim zdmi.

A právě kvůli těm zmiňovaným ona nová vyhláška údajně vznikla.

A tak zmíněné ministerstvo změnilo onou vyhláškou podmínky rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Aby zkrátka ti, kdo se hřejí „tak akorát“, tolik neplatili. Aby část jejich účtů zatáhli ti… kdo netopí.

Změní se zkrátka limity pro rozdíly v celkových nákladech na vytápění přepočtených na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy. Daleko více než doposud budou platit ti, kdo topí moc, a také ti, kdo třeba ani jednou do roka neotevřou kohoutek topení. Ke komu tu více a tu méně a možná také vůbec neproniká teplo od sousedů. Budou platit i „škudlilové“, bez ohledu na to, přejí-li si vůbec takový průnik tepla odvedle, bez ohledu na to, mají-li z cizího tepla něco a využívají-li této fyzikou dané možnosti.

Měřidla spotřeby, jež jsou v domácnostech nainstalována, sice sehrají i nadále svou roli, ale budou už bezvýznamnější. Hlavní bude zprůměrování spotřeby celého domu a pro škudlily nepříznivější možné odchylky od tohoto.

A tak se prý od letoška vyplatí topit „tak akorát“. Kdo to nijak nepřehání, bude se prý mít lépe, kdo topí moc, ten bude podle zákonů trhu i víc platit. A ten, kdo netopí?

Ten si má otevřít kohoutky radiátorů též. Protože stejně bude platit víc. Tak ať z toho aspoň něco má.

Zdroje energie sice nejsou nevyčerpatelné, ale mějte rozum, lidi. Topte, i když to nepotřebujete. Ať jste na průměru a neplatíte za nic…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist