Je hospoda veřejným prostorem?

Uveřejněno dne 3 února 2016 000 8:40

V prosinci se Sněmovna začala zabývat předlohou, která přinese úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Pokud projde, od poloviny letošního roku si už v hospodě nezapálíte.

Jedni se nemůžou dočkat, druzí se rozčilují. Stranami sporu však nejsou pouze nekuřáci proti kuřákům, jak by se mohlo zdát. Proti sobě stojí i tzv. „regulátoři“ a „ochránci vlastnických práv“. Tedy ti, kteří chtějí podnikatelskou svobodu omezit a ti, kteří říkají, že má být právem provozovatele, rozhodnout se, jaký tip podniku chce provozovat – zda kavárnu či bar, zda kuřáckou hospodu či noblesní vyvoněnou restauraci.

article_photo

Já sama jsem nekuřák. Cigarety mi smrdí. Když si můžu vybrat (což obvykle záleží na společnosti), jdu raději do nekuřáckého podniku. Přesto i já s plošným zákazem kouření v restauracích nesouhlasím.

Je to totiž o svobodě. Proč by si podnikatel nemohl rozhodnout, jaký tip podniku chce provozovat, které klienty chce obsluhovat? A proč by se kdokoliv z nás nemohl rozhodnout, do kterého z těch podniků půjde? – zda do nekuřácké kavárny (třeba s dětským koutkem) nebo do kuřáckého baru?

Od zastánců zákazu kouření se objevují argumenty, že hospody jsou veřejným prostorem a proto by měl stát dohlížet na to, zda v nich není poškozováno veřejné zdraví. Tedy chránit zejm. pasivní kuřáky a děti před negativním příkladem. Pokud to tak je, nemělo by být v našem zájmu spíše to, aby kuřáci zmizeli z ulic, než abychom je vyháněli na ulice a chodníky před restauracemi? Neměli by teda hlavně těm dětem prostě „zmizet z očí“? A jsou hospody více veřejným prostorem než ulice?

Proč zase ta „militantní“ řešení? Proč nikoho nenapadlo třeba „pouhé“ důsledné oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor. Nebo klidně důsledné vymezení kuřácká – nekuřácká restaurace? A pak ať si každý vybere, kam půjde. Tady ale někdo chce zase vybírat a rozhodovat za nás všechny…

A že jde o peníze? Vláda si prý slibuje úbytek kuřáků a tím snížení nákladů až 5mld. korun na zdravotní pojištění. Doufám, že v tomhle svém sociálně-inženýrském výpočtu počítá tedy i s výpadkem příjmů ze spotřební daně.

Zdroj

Reakce
  1. 8 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist