Obhájci globálního oteplování tvrdí, že meteorologickým satelitům nelze důvěřovat

Uveřejněno dne 8 února 2016 000 8:42

Ti, kdo věří na globální oteplování, vždy tvrdí, že klimatičtí skeptikové zaměňují přání s realitou a že staví politiku a emoce do cesty nesporným vědeckým faktům. Opakovaně prohlašují, že klimatičtí skeptikové si vybírají vhodná data a jsou obětmi tzv. „potvrzovací chyby“ (sklon hledat, vybírat a interpretovat informace tak, aby splňovaly vlastní očekávání). Možná mají pravdu. Řada lidí, kteří věří v globální oteplování způsobené lidmi, jsou vědci a vědci bývají opravdu dobří při řešení těchto typů záležitostí. Ale jsou to také lidi, takže je stejná pravděpodobnost, že si budou vybírat jen vhodná data a že budou zaujatí, jako u kohokoliv jiného.

Nikdy to neplatilo více, než když NOAA nedávno oznámila, že k „pauze“ globálního oteplování nedochází. Během posledních zhruba 19 let vykazovala oficiální data jen minimální globální oteplování, což dle očekávání klimatické vědce silně znepokojuje.

Pak vědci NOAA provedli studii, která zpochybnila přesnost metody používané v minulosti k měření teploty oceánů, a po kompenzaci dat tak, aby odpovídala novějším měřicím technikám, došli k závěru, že se svět celou tu dobu ohříval. Pauza v globálním oteplování podle nich byla jen mýtem používaným klimatickými skeptiky k matení veřejnosti a jich samotných.

Tato studie samozřejmě zcela ignorovala nejkomplexnější systém měření teploty oceánů známý jako Argo Array a provedla největší úpravy dat účelně v období od 1998 do dneška. Jak tedy došli k tomuto novému závěru? Nevíme. Řada jimi provedených úprav zůstala bez vysvětlení a když je člen kongresu požádal, aby předali data a interní podklady se studií spojené, NOAA to natvrdo odmítla. Není-li toto odmítnutí podezřelé, pak nevím, jak je chápat.

Studie také zcela ignorovala odečty teploty odvozené od satelitů, které se obecně považují za nejpřesnější měření k zjištění globálních teplot. Satelitní data také potvrzují pauzu v globálním oteplování.

Co tedy má zastánce globálního oteplování dělat, neodpovídají-li data teoriím a modelům? Musí samozřejmě najít cestu, jak zdroj dat zdiskreditovat.

Klimatiční panikáři přišli s novou, brilantní výmluvou, jak vysvětlit, že během posledních téměř 19 let nedochází ke „globálnímu oteplování”.

Tvrdí, že satelitní data jsou lživá.

Aby to doložili, přišli se zbrusu novým videem, ve kterém vystupují tak bezvýhradně důvěryhodní a vůbec nezaujatí klimatiční odborníci jako Michael “Hokejka” MannKevin “Travesty” Trenberth a Ben Santer. (Všechny tyto vzory vědecké rozšafnosti figurují často v e-mailech zveřejněných v rámci aféry Climategate).

Video je natočené dobře a je chytře postavené – je provedené tak, až vypadá odměřeně a rozumně, takže to není žádný další zmetek používaný v probíhající válce okolo klimatu.

Různí “experti” hovořícím tónem, který je “spíš smutný než rozzlobený ”, jemně vyjadřují své výhrady ke spolehlivosti satelitních dat, která byla do zveřejnění tohoto videa obecně považována za výsledek nejpřesnější metody měření globálních teplot.

Zde je to sporné video, které bylo zveřejněno minulý týden. Vžijme se tedy na chvíli do role ďáblova advokáta a předpokládejme, že tito vědci mají pravdu a že naše satelity nám nedokázaly dát přesný obrázek teplot planety Země. Co nám tedy vlastně zbývá? Měření v oceánu zřejmě nebyla přesná dřív – a jsou přesná nyní? Satelity byly považovány za nejpřesnější nástroj ke stanovení teploty Země po dobu několika desetiletí – a najednou už nejsou? A co pevninské meteorologické stanice? Ó jé, tyto teploty jsou taky plné nepřesností a předsudků.

Nezbývá nám tedy vůbec nic. Veškeré zařízení používané k měření teplot bylo zpochybněno včetně osob, které data ze zařízení odečítají. Je nemožné vůbec tušit, kam naše planeta směřuje, nemluvě o představě, kdo za to může. Takže najednou tahle „usedlá věda“ už není tak usedle, co?

Joshua Krause je reportér, spisovatel a výzkumník u TheDailySheeple. Narodil se a vyrostl v Bay Area a je spisovatelem a autorem na volné noze. Jeho zprávy lze sledovat na Facebooku nebo na jeho osobním Twitteru. Jeho webová stránka se jmenujeStrangeDanger (Podivné nebezpečí).

17.01.2016

Joshua Krause

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist