SEKTY: Pojede ekoguru do Afriky?

Uveřejněno dne 21 prosince 2010 000 9:19
afrikaKdysi dávno lidé po práci mlčky hleděli do ohně. Když je dnes člověk unavený na doraz, čas od času si programově vypláchne hlavu nějakou televizní povrchností (autocenzura mi brání použít jadrné české slovo, které se mi dere na jazyk).
Vůbec přitom nejde o obsah, ale jen o to, že to hezky bliká a odplavuje to usazeniny z mozkových závitů. Minulý týden jsem takhle náhodou poprvé v životě přepnul na pořad TV Prima Hledá se táta a máma. Jde o bizarní reality show, ve které zrovna několik osamělých žen bojovalo o přízeň jakéhosi Petra Machaly (42). Ten se jedné z nich svěřil, že se v prosinci 2012 chystá odjet do Afriky. Blíží se prý totiž globální katastrofa, kterou kdysi předpověděli Mayové. Většina Evropy se pokryje ledem, ale 5000 vyvolených se zachrání v „nádherných afrických pralesích“. Zatímco dnes jsme na sebe všichni zlí, oni na sebe budou hodní a vybudují „lepší společnost“.

Taky vám z toho běží po zádech mráz trapnosti? I když odborníci na mayskou kulturu i sami Mayové podobné nesmysly jednoznačně vylučují, hodně lidí tomu věří. Z nějakého hlubinného psychologického důvodu zřejmě potřebují žít s pocitem, že to špatně skončí. Od počátku věků vymýšlejí nejrůznější scénáře Apokalypsy. Na konci prvního tisíciletí to měl být druhý příchod Kristův, v 70. letech minulého století manželé Meadowsovi věštili vyčerpání surovin a energie, v roce 2000 údajně hrozil celosvětový krach počítačové sítě… No a když nic z toho nevyšlo, dneska prostě frčí Mayové. Až se v lednu 2013 ukáže, že svět do kopru nešel, magoři a cvoci bryskně vytáhnou zase něco nového.

Apokalyptický pohled na svět je jako celek natolik bizarní, že by o něm snad ani nemělo smysl vážně psát. Kdyby se ovšem čas od času nepokoušel převrátit naše životy vzhůru nohama. Typickým příkladem jsou mileniální sekty, které pod záminkou údajné ekologické apokalypsy chtějí, abychom se všichni začali povinně řídit jejich učením. Jako ekolog jsem strávil hodně času polemikou s chiliastickým učením jejich věrozvěstů. Přelomem byl pro ně magický konec tisíciletí. Vzpomínáte ještě na ústřední heslo svazáckého hnutí Brontosaurus „Přežijeme rok 2000“? Na jednoho z nejbizarnějších a nejdemagogičtějších českých hlasatelů zeleného Soudného dne jsem si vzpomněl nedávno, když Lidové noviny psaly o zakladateli sekty imanuelitů o Parsifalu Imanuelovi, občanským jménem Janu Dvorském. „V čem tkvělo jeho kouzlo? Proč mu lidé podlehli?“, ptala se redakce. „Jeho atraktivita spočívala v tom, že nabídl jednoduché, černobílé řešení s velkou suverenitou a přesvědčivostí,“ odpovídal přední český odborník na nové náboženské směry Zdeněk Vojtíšek. „Lidé, kteří mu uvěřili, většinou těžko snášeli složitost světa, negativní věci kolem. Byli to často alternativci, kteří se nechtěli spokojit s tím, že si po práci otevřou lahváč a pustí televizi, hledali nějaký životní smysl. A ten jim Dvorský nabídl. Člověk, který je v nějaké osobnostní nouzi, takovým jednoduchým, ultimativním řešením rád naslouchá…“

Jako kdybych četl psychologickou charakteristiku zakladatele jednoho předních z českých zelených hnutí. Jmenovat ho nebudu, protože jeho identita není podstatná. Z hlediska individuální i sociální patologie je mnohem zajímavější apokalyptické učení, kterým nás ten člověk „krmil“ v době před „magickým“ přelomem tisíciletí. Psal: „Naši planetu postihla hluboká ekologická krize, která zvolna přerůstá v katastrofu nepředstavitelných rozměrů… V nadcházejícím století nebude patrně zásadnější politické otázky nad otázku ekologickou… Naše civilizace, nezmění-li se, zhroutí se… Proto se zasazujeme za radikální změny v našich životních způsobech i ve společenském uspořádání, které se snaží svádět naši pozornost a ohlupovat nás, abychom nedohlédli, v jak tristním postavení jsme se ocitli…“ Ten člověk kolem sebe shromáždil fanatické společenství věřících, kteří usilovalo o všenápravu údajně katastrofického stavu životního prostředí a „obnovu přirozených vztahů“. Chtěli vylepšovat společnost, zachraňovat svět a přitom na sebe ještě chtěli být hodní – úplně stejně, jako primácký „táta“ Petr Machala a jeho 5000 vyvolených v Africe. Jak to skončilo?

Guru ekologické mileniální sekty se nejdřív pokoušel prorazit v politice. Relativně příčetní čeští voliči ale jeho strašení nadcházejícím koncem světa odmítli, takže pohořel – a to i přesto, že samolepku jeho strany měl prý na ledničce i sám Václav Havel. Pak se ekoguru dodnes nevysvětleným způsobem zapletl do tzv. kuřimské kauzy. Jeho role sice není úplně jasná, ale víme, že sestrám Mauerovým pomáhal legalizovat identitu „božského dítěte“ Aničky, do něhož se údajně „vtělila“ Barbora Škrlová. V pozadí celé té tragikomické fantasmagorie přitom stálo učení apokalyptické sekty Hnutí Grálu, která hlásala konec světa.

Když to všechno prasklo, věrozvěst ekologické katastrofy dal od Škrlových ruce pryč a stáhl se do ústraní. V tom se podobá Parsifalu Imanuelovi, který se dnes před policií skrývá v Belgii. Ale možná, že primácký „taťka“ Petr Machala ekogurua za dva roky v prosinci potká v Africe…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist