Tak si zelení zvolili nového předsedu.

Uveřejněno dne 9 února 2016 000 8:42

Stal se jím Matěj Stropnický. Je sice poměrně známou osobou. Ale o faktických činech tohoto mladého levičáka se příliš mnoho neví.

Ony totiž žádné nejsou. Ať pátrám, jak pátrám, nenacházím nic pozitivního. Nacházím jenom několik demonstrativních skutků, které vyvolávají oprávněnou obavu.

V parlamentních volbách roku 2006 Matěj Stropnický neúspěšně kandidoval za Stranu zelených, vystupoval jako ostrý kritik tehdejšího vedení SZ, zejména Martina Bursíka.

V roce 2007 se vyslovil pro odstoupení bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Pak se zapojil do tažení proti umístnění americké vojenské základy systému protiraketové obrany v Česku. Požadoval také stažení českých jednotek z Iráku či odsouzení představitelů zahraniční politiky USA v 70. letech.

Na komunální úrovni patří k trvalým kritikům ODS a TOP 09. V listopadu 2014 byl zvolen za Stranu zelených, která je v Praze součástí Trojkoalice (Strana zelených, Starostové a KDU-ČSL), náměstkem primátorky hlavního města Prahy. Ale už počátkem roku 2015 žádaly koaliční partneři Trojkoalice hnutí ANO a ČSSD Stropnického odchod z funkce náměstka primátorky. To se však Straně zelených podařilo odvrátit.

Spory opětovně eskalovaly na konci léta 2015 kvůli pražským stavebním předpisům a vypsání tendru na svoz komunálního odpadu. Nakonec byl Stropnický spolu s dalšími třemi radními odvolán na zasedání Zastupitelstva v říjnu 2015, které se protáhlo až do noci z 22. na 23. října 2015. Od té doby je vedení hlavního města zcela ochromeno, Rada funguje jen v provizorním složení. O novém složení rady hlavního města se osd té doby intenzívně diskutuje. Napětí v pražském Zastupitelstvu ještě zvýšily rozepře uvnitř pražské ANO, která vyslovila vlastní primátorce Adrianě Krnáčové nedůvěru.

Jako náměstek primátorky Stropnický nesouhlasil se změnami územního plánu a organizoval odpor ke zbourání Nákladového nádraží Žižkov.

Výrazně se také angažoval v podpoře vydání budovy bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na Praze 3 squatterům. Vznikla jakási iniciativa Klinika, která požadovala bezplatné předání objektu pro vlastní projekty. Objekt squatteři nakonec v listopadu loňského roku obsadili. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale budovu nechal vyklidit a vypsal výběrové řízení na její využití. Na místě se pak několikrát proti rozhodnutí ÚZSVM demonstrovalo. Do debaty se zapojil i Matěj Stropnický, který si budovu prohlédl spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a squatterům sliboval, že si město budovu pronajme a následně ji poskytne aktivistům.

Shrneme – li, Matěj Stropnický má velký potencionál bořit, nikoliv tvořit. To je vlastní všem radikálům. Je otázka, zda současná Česká republika je v situaci, kdy si může dovolit naslouchat destruktivním nápadům„zelených melounů“ (navenek zelený, uvnitř rudý). Jak to charakterizoval šéf pražských zelených (jistě ví, o čem mluví) Ondřej Mirovský „Stropnický se neumí dohodnout s nikým, zatímco Štěpánek (Stropnického protikandidát) se naopak dohodne s každým.“

Trojici zelených kandidátů na předsedu doplňoval ještě středoškolský pedagog Jan Šlechta, který svůj program shrnul do prosté věty„když nevyhrajeme v krajích, jsme v pr….“   

Kéž by tam už byli. Ono totiž působení zelených není jen v úsměvných výstupech někdejší „biomasy“ Kateřiny Jacques, ale reálné škody šly nakonec do miliard.

Ivan Bednář

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist