Strana zelených, jako mediální odkaz Václava Havla.

Uveřejněno dne 12 února 2016 000 9:48

Krátké zamyšlení nad tím, proč má jedna malá strana více prostoru v České televizi, než ostatní malé subjekty.

O Zelených se poslední dobou mluvilo poměrně dost. Velké deníky poměrně široce informovaly o jejich volebním sjezdu a ani Česká televize na tuto stranu nezapomněla. Přemýšlel jsem, proč strana, která je mimo poslaneckou sněmovnu, se dvěma senátory a preferencemi pohybujícími se dlouhodobě pod volitelnou hranicí, dostává tolik prostoru.

Nikde v hlavních Událostech ČT jsem nikdy nezaznamenal, že by nás milá veřejnoprávní televize podobně informovala třeba o sjezdu Svobodných, Strany práv občanů či Okamurova SPD.  Přitom Svobodní disponují europoslancem, SPO také dvěma senátory a SPD zase poslanci.

A odpověď jsem nemusel hledat dlouho. Stačí jen trochu pohledu do minulosti a každého to asi napadne.  Prezident Václav Havel totiž tíhnul k této straně.  V době jeho úřadování to bylo veřejným tajemstvím, které bylo zcela odhaleno po skončení jeho politické funkce. Tehdy v roce 2009 veřejně tuto stranu podpořil.

Se Zelenými jsou spojena i další zajímavá jména. V roce 2004 byl za tuto stranu zvolen do senátu známý převlékač kabátů Jaromír Štětina, který pak, jak je jeho dobrým zvykem, přesedlal k TOP 09, která mu poskytnula více možností.

Stejný kousek udělal i známý kníže Schwarzenberg, který v barvách Zelených obsadil v Topolánkově vládě křeslo ministra zahraničí, ale poté se také takticky přesunul k novému Kalouskovu projektu. Ještě před tím ovšem stihnul také být v barvách Unie Svobody a ODA, tedy dvou stran, co tehdy nejvíce podporovali stávkující pracovníky České televize.

Touto jednoduchou matematikou je pak jednoduše vysvětlitelné, proč má TOP 09 takové zastání v České televizi a proč se nám tak často připomíná i Strana Zelených.  Možná je to zaviněno onou nostalgií po Havlově odkazu a snahou pomoci jeho milované straně, protlačit ji v médiích a vnutit lidem.

Ale i tehdy v předčasných volbách a s podporou Václava Havla tato strana onu magickou hranici 5% nepřekonala.  Nevím, jak tedy ještě dlouho nám bude Česká televize nenápadně naznačovat, jak je tato strana důležitá. Mě osobně to ale zavání porušením pravidel.

Pokud chce tedy Česká televize dávat prostor této straně a to i v hlavních Událostech, měla by stejně férově přenechat i prostor jiným stranám.  Chápu, že to musí být pro pracovníky ČT těžké pochopit, že stejně jako Václav Havel se stal minulostí, se i jeho oblíbená strana propadá do propadliště zapomnění.

Ovšem je nutné si uvědomit, že Česká televize není jen pro obdivovatele Havlova odkazu, ale i pro ty, co ho třeba moc nemuseli, nebo jim byl ukradený, stejně jako je mnoha lidem ukradená Strana zelených.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist