Vitásková vyfasovala 8,5 roku

Uveřejněno dne 2 března 2016 000 8:41

Soud potrestal Alenu Vitáskovou nepodmíněným trestem odnětí svobody na 8,5 roku. Nepravomocný rozsudek je potvrzením přísloví „Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění“.

Alena Vitásková se stala předsedkyní Energetického regulačního úřadu v roce 2011. V té době se již hlasitě hovořilo o podvodech při výstavbě fotovoltaických elektráren během roku 2010. V roce 2010 totiž platila pro výkupní cenu energie z fotovoltaických zdrojů částka 12,50 Kč/kWh, pro zdroje uvedené do provozu roku 2011 už platila cena o více než 50 % nižší. Ceny fotovoltaických panelů a dalších zařízení nezbytných pro provoz těchto zdrojů kopírovaly ohlášené výkupní ceny elektřiny a byly až 1,7 EUR/W. Panel o maximálním výkonu 200 W tak stál skoro 9000 Kč. Současné ceny panelů jsou čtvrtinové, tj. stejný panel dnes pořídíte za asi 2500 Kč. Pokud někdo stavěl fotovoltaiku v roce 2010, návratnost investice do 15 let mohl očekávat jenom tehdy, když mu byla přiznána výkupní cena roku 2010. Pokud by dostal výkupní cenu až pro rok 2011, projekt by nebyl financovatelný a zkrachoval by.

Vitáskovou vinila policie, že nepovolila přezkum získání licence pro fotovoltaiku miliardáře Zemka. Její obhájce se podivoval nad tím, že Vitásková stojí na lavici obžalovaných a ti, co o udělení licence pro Zemkovy elektrárny rozhodli na konci roku 2010, nejsou vůbec stíháni. Tomu se podivuji také a dodávám, že podobně stíhá policie primátora a další zastupitele Prahy za kartu Opencard, kteří problém zdědili a ne ty, kteří o projektu rozhodli a uvedli do života. Je to jakási „standardní práce“ české policie.

V celé kauze fotovoltaických zdrojů a investiční bublině z roku 2010 stál na počátku zákon, který těmto zdrojům zaručoval obrovské výhody. Tím na výstavbu takových zdrojů nalákal desítky a později stovky firem. Ještě na podzim roku 2010 však zákonodárci prakticky všechny výhody odebrali, zavedli srážkovou daň 26% (výkupní cena tak byla de facto nikoli 12,5 Kč/kWh ale 9,3 Kč) a velká část producentů energie z těchto zdrojů se dostala do finančních problémů a měla či stále ještě má problémy se splácením úvěrů.

Vitásková se dostala do čela ERÚ v době, kdy se zcela změnil zájem státu z podpory obnovitelných zdrojů energie v letech 2006 až 2009 do jejich zatracování a kriminalizace od konce roku 2010 prakticky až do současnosti. Je to typická politika „ode zdi ke zdi“ na kterou doplácejí ti, kteří „v dobré víře“ do fotovoltaiky investovali. Navíc Vitásková narazila i tím, že svou místopředsedkyní jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Její stížnost k Ústavnímu soudu proti stíhání za zaměstnání Vesecké Ústavní soud neakceptoval a Vitásková tak bude ještě souzena v této kauze. Vitásková oba soudní procesy považuje za zmanipulované tak, aby byla odstavena z pozice předsedkyně ERÚ.

Vitáskové je přisuzována obrovská škoda, ta však primárně vznikla před mnoha lety v parlamentu schválením nesmyslně velkých výkupních cen energií z obnovitelných zdrojů. Díky politice státu získaly obnovitelné zdroje punc kriminálu a využívání těchto zdrojů energie je dnes prakticky nepodporováno, takže jejich využívání se prakticky zastavilo.

Doplácí však na to, na co doplácejí všichni investoři do fotovoltaiky – retroaktivita v zákonech a široké mantinely pro policii umožnily, aby se dostala Vitásková před soud. V posledních letech činila státu dobře, ten se jí odměnil 8,5 roky vězení, zatím nepravomocně.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist