Chcípni! Tak si ten dům kupte. Krádež. Reportáž z drsného jednání o Klinice, kde se blýskl i mladý Stropnický

Uveřejněno dne 16 března 2016 000 8:57

Za instruktáž toho, jak si demokracii vysvětlují dva zcela nesmiřitelné tábory, posloužilo mimořádné zasedání Městské části Praha 3. Opoziční zastupitelé klubu Žižkov (nejen) sobě ho vyvolali s úmyslem pomoci těm, co neoprávněně užívají Autonomní sociální centrum Klinika na Žižkově. Po více než dvou hodinách plných osobních útoků však nebyl program schůze schválen. Boj tedy pokračuje, jak při odchodu z radnice skandovali squatteři a jejich příznivci.

Dvě a čtvrt hodiny trvalo zastupitelstvu Městské části Praha 3, než se vůbec dobralo k hlasování o programu mimořádného zasedání. Jeho jediný bod se měl týkat situace Autonomního sociálního centra Klinika na Žižkově a po schválení programu toužil jediný zastupitelský klub, a to Žižkov (nejen) sobě, který je složen ze zástupců Strany zelených, KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí. Velká zasedací síň radnice byla naplněna takřka k prasknutí a mezi přítomnými hosty měli jednoznačnou převahu příznivci a uživatelé Kliniky. Těžko posoudit, zda to bylo tím, že jich je v Praze 3 více než odpůrců sociálního centra, nebo proto, že se mimořádné jednání zastupitelstva konalo v době, kdy je většina lidí ještě v práci.

Na počty transparentů však vyhráli odpůrci Kliniky, o což se postarala dvojice mužů, která jich držela v rukou několik, a byly dost výmluvné: „Squatteři, žijete za moje peníze“, „Krádež ‚dobrým úmyslem‘ neomluvíš“, „Klinika, nebo funkční stát“, „Jsme na straně práva“, „Zákon musí platit i pro squattery“, nebo „Patříte do pravé kliniky“. To zastánci sociálního centra moc vynalézaví nebyli a zmohli se na pouhou trojici cedulí: „Solidarita není zločin“, „Neberte nám kliniku“ či „Potřebujeme/te Kliniku“. Kromě zastupitelů a zainteresovaných hostů byli na zasedání i ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu a náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, kteří na jednání zastupovali své pozvané nadřízené ministry Andreje Babiše a Milana Chovance.

Nikdo s vámi nechce mít nic společného, slyšel Stropnický

Ráz mimořádnému zasedání udal předseda Strany zelených Matěj Stropnický, když hned v úvodu požádal, aby v rozpravě mohli vystoupit nejen obyvatelé Prahy 3, ale celé Prahy, protože záležitost Kliniky se týká všech. Sklidil za to aplaus většiny přítomných, zatímco starostka Vladislava Hujová si od nich vysloužila posměšky poté, co konstatovala, že se teprve jedná o schválení programu, takže k tomu nebudou moci vystoupit. Tím přivolala vodopád příspěvků zastupitelů klubu Žižkov (nejen) sobě, kteří volali po tom, aby příznivci Kliniky mohli vystoupit už v této fázi, a za svá slova si užívali jejich oslavné reakce. „Občané sem přišli, tak by jim mělo být umožněno promluvit,“ dožadovala se například Světlana Škapová.

Zcela opačného názoru byl zastupitel za Stranu svobodných občanů Tomáš Štampach, podle jehož názoru není možné, aby zastupitelstvo jednalo o objektu, který se městské části netýká, protože je v majetku státu. Ve stejném duchu pohovořil i Jan Vokál z TOP 09. To přimělo k další reakci Matěje Stropnického: „Takhle to vypadá, že se veřejnost vůbec nedostane ke slovu,“ bouřil předseda Strany zelených, k čemuž starostka podotkla, že se veřejnost vyjádřila ve volbách. „Ale Žižkov (nejen) sobě vyhrál volby. Vy jste ti, kdo radnici zasquatovali,“ vmetl Matěj Stropnický své rivalce. „Nemůžu za to, že s vámi nikdo nechce mít nic společného, ani na magistrátu, ani na Praze 3,“ vrátila Vladislava Hujová úder politikovi, s nímž v minulém volebním období dva roky spolupracovala jako starostka s místostarostou.

Zastupitelku KSČM odmítli do budovy Kliniky vpustit

Čím větší oporu měli zastupitelé klubu Žižkov (nejen) sobě mezi hosty, tím hůře se to pro ně vyvíjelo po vyjádřeních zástupců ostatních klubů. „Klub ČSSD nehodlá na tomto plénu řešit spor o Kliniku, protože Praha 3 nemá vůči Klinice žádná práva ani povinnosti. Stejně tak jako nehodláme řešit případ nájemníka, který se po skončení smlouvy odmítá vystěhovat. Myslíme, že tato debata se má odehrávat na jiných místech, konkrétně na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, případně u ministra Babiše, pod něhož úřad spadá,“ konstatovala za sociální demokracii radní Irena Ropková.

Ke koaličním stranám – TOP 09, ODS a ČSSD – se kromě Strany svobodných občanů přidali i zastupitelé za KSČM. „Od dětství mě učili, abych nebral na pískovišti hračky, které patří jinému dítěti,“ poukázal Pavel Ambrož na skutečnost, že lidé z Autonomního sociálního centra Klinika na Žižkově nemají k objektu žádný vlastnický vztah. Jeho stranická kolegyně Alena Hronová pak povyprávěla, jak dopadla, když se pár dní před tímto mimořádným zasedáním zašla podívat, jak to na Klinice vypadá, aby mohla rozhodovat se znalostí věci. „Neřekla jsem, že jsem zastupitelka, chtěla jsem se tam podívat jako občanka. Ale nepustili mě dovnitř,“ postěžovala si zastupitelka a dostalo se jí posměchu od lidí z Kliniky včetně označení „žena za pultem“.

Lidovec nechtěně přiznal, že se objekt využívá i pro bydlení

S přibývajícím časem oba tábory víceméně jen opakovaly své argumenty a jednání se nikam neposouvalo. O vzruch se ale postaral lidovec Tomáš Sunegha, jehož KDU-ČSL je součástí klubu Žižkov (nejen) sobě. Apeloval na to, aby se zastupitelstvo budoucností Kliniky zabývalo, neboť jinak se Městská část Praha 3 může dostat do problémů. „To chcete, aby ta budova zase chátrala? Abychom měsíčně vydávali desetitisíce za ostrahu objektu? A kam ti lidé půjdou? Co pak uděláme s lidmi tábořícími třeba v parku? Budeme jen řešit další problém,“ varoval Tomáš Sunegha, aniž si uvědomil, že zrovna tímto vystoupením svým chráněncům z Kliniky vůbec nepomohl.

Neušlo to však starostce Prahy 3. „Chcete tím říct, že tam lidé bydlí? Bez splnění všech hygienických podmínek? Zvážím, zda se neobrátit na orgány státní správy,“ vychutnávala si daný okamžik Vladislava Hujová. „Bylo by dobré vědět, zda ve smlouvě o výpůjčce od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových bylo uvedeno i bydlení,“ přisadil si zastupitel za KSČM Pavel Ambrož, přičemž všem v zasedací síni bylo jasné, že se tam bydlí, ale bydlet nesmí. Zástupce starostky Alexander Bellu z ODS pak vysvětloval, proč své rozhodnutí hlasovat proti navrženému programu nezmění. „Když jsem se obrátil na lidi bydlící v okolí Kliniky, aby mi dali vědět o svých zkušenostech ze soužití, tak mi chodily na výzvu předsedy Zelených reakce od těch z Kliniky. Byly to maily typu ‚chcípni‘, totéž mířilo i na mou rodinu. Jestli chcete dialog, tak byste se podle toho měli také chovat,“ upozornil Alexandr Bellu.

Kupte si ho, doporučila starostka nelegálním uživatelům objektu

Začínalo být zřejmé, že ke schválení programu nedojde. „To jste řekla Andreji Babišovi, když jste ho zvala, aby radši nechodil, protože program nebude schválen?“ zaútočila Martina Chmelová z klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě na starostku Vladislavu Hujovou ve snaze zvrátit rýsující se výsledek. Marně se také snažili nejčastěji vystupující Světlana Škapová a Matěj Stropnický apelovat na to, že už jen kvůli tomu, že jsou přítomni zástupci dvou ministrů, je nutné program schválit, aby mohli v následné diskusi dostat příležitost se k situaci Kliniky vyjádřit. „Městská část o objekt nemá zájem,“ prohlásila Vladislava Hujová. „My jo,“ zaznělo od někoho z Kliniky. „Tak si ho kupte,“ rázně zasmečovala starostka.

Jasno měl také další ze zástupců starostky Ivan Holeček z ČSSD. „Nemůžu legitimizovat porušování zákona – hygienické normy, porušování autorských práv při promítání filmů a podobně. Není dobré dát společnosti signál, že je dobře porušovat zákony,“ upozornil Ivan Holeček. Pak už došlo na hlasování a žádné překvapení se nekonalo. Pro bylo všech dvanáct zastupitelů klubu Žižkov (nejen) sobě, ale jinak nikdo. Mimořádné zasedání zastupitelstva tak neschválením programu skončilo. Tedy pro zvolené zástupce, nikoli pro ty, co na radnici přišli podpořit Kliniku. „Nechte nás mluvit!“ znělo velkou zasedací síní radnice hromové skandování.

Klinika žije, boj pokračuje, vzkazují squatteři

V té chvíli si lidé z Kliniky museli připadat jak „doma“ a radnice vypadala jako jimi obsazené území. O to víc, když k nim od předsednických míst začala promlouvat Tereza Virtová, která měla objekt Kliniky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vypůjčený. „Přišli jsme hlavně vyvrátit lživá obvinění, která jsou proti nám v poslední době vznášená,“ obracela se i na zbylé zastupitele, kteří ji byli ochotní poslouchat. „Starostka nikdy nebyla na Klinice, neodpověděla na jediný náš mail,“ kritizovala Tereza Virtová představitelku Městské části Praha 3. Za to sklidila velký aplaus od příznivců sociálního centra a po něm následovalo skandování „Klinika žije, boj pokračuje!“ Velkou zasedací síň radnice pak opouštěli za zpěvu „V solidaritě je síla, důkazem je Klinika …“

Budovu s adresou Jeseniova 60, Praha 3 obsadili squatteři koncem roku 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jim ale vypršela 2. března o půlnoci, přesto objekt odmítají opustit. Podle ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu musí potřebnost budovy pro stát projednat vládní dislokační komise. Pokud o ni neprojeví zájem nějaká organizační složka státu, kterou ale samosprávy nejsou, bude prodána. Koncem minulého týdne úřad požádal policii, aby prošetřila, jestli nelegálním obýváním Kliniky není porušován zákon. Naopak uživatelé Kliniky berou neprodloužení smlouvy o výpůjčce jako neochotu úřadů.

Jak jednání reflektují zástupci ASC Klinika:

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist