Globální oteplování znamená více deště pro nejsušší oblasti světa

Uveřejněno dne 21 března 2016 000 10:10
Oteplení nám mělo hrozit především suchem. Podle nejnovější zprávy australských vědců ale narůst tepla zvýší též vlhkost ovzduší a zajistí nejsušším oblastem planety více srážek.

 Markus G. Donat: „Globální oteplování nezvýší srážkovou činnost jen regionálně, ale celosvětově a „postihne“ i suché oblasti.“ ( UNSW Australia)

Markus G. Donat: „Globální oteplování nezvýší srážkovou činnost jen regionálně, ale celosvětově a „postihne“ i suché oblasti.“ ( UNSW Australia)

 

Včera odborný časopis klimatologů Nature Climate Change zveřejnil článek z dílny australského Centra excelence pro oblast klimatu. Výzkum financoval Australian Research Council a zjištění jsou výsledkem spolupráce s americkým Massachusetts Institute of Technology. Vedoucí kolektivu Markus Donat se svými kolegy v článku uvádějí, že se jim podařilo prokázat silný vztah mezi globálním oteplováním a zvyšováním srážek a to zejména v oblastech mimo tropy.

Na jednu stranu to dobrá zpráva je, ale na druhou zase není. Místní infrastruktury v těchto oblastech totiž větší a nejspíš i přívalovou vodu, připraveny nejsou. Nicméně z globálního pohledu je vždy jednodušší řešit retenci srážkové vody, než mít na krku  problém, na který se hodí naše české: „kde nic není, ani smrt nebere“.

University of New South Wales Sydney, Australia
University of New South Wales Sydney, Australia

Závěr článku se už od těch jiných z klimatologických pracovišť neliší, zdůrazňuje potřebu lepší pozorovací sítě a další prostředky na výzkum, který by vysokou míru nejistoty výsledků modelování ponížil.
Literatura

Markus G. Donat et al. More extreme precipitation in the world’s dry and wet regions, Nature Climate Change (2016). DOI: 10.1038/nclimate2941 Climate Change Research Centre (CCRC), UNSW Australia, Sydney NSW 2052 Australia

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist