Němeček popohání protikuřácký zákon strašením sankcemi z EU. Ale prý je to úplně jinak

Uveřejněno dne 24 března 2016 000 12:56

Protikuřácký zákon je neustále v centru pozornosti veřejnosti i médií. Mnohé už se o něm napsalo, mnohé ze strany politiků tvrdilo. Jako by nebyl v Česku větší problém než boj proti kuřákům. A to hlavní diskuze v Parlamantu nás teprve čeká.

Současný vládní návrh protikuřáckého zákona, jehož hlavním cílem je zakázat kouření v restauracích, vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. Návrh vznikl už za exministra Leoše Hegera (TOP 09), nyní ho předložil Svatopluk Němeček (ČSSD). Při posledním jednání Sněmovny si k jeho obhajobě vzal s sebou na pomoc pohřební urnu.

Už před skoro rokem strašil ministr Němeček, že zákon musí platit od začátku roku 2016, jinak nás čekají od Bruselu sankce. Dnes už je březen 2016, zákon není ani náhodou „těsně před schválením“ a nikomu to nevadí. Asi proto, že současná platná legislativa je v normě ostatních protikuřáckých zákonů v Evropě. S navrhovaným zákonem bychom se dostali na samé evropské čelo. Připravovaný zákon je prostě špatný, složitý, těžce kontrolovatelný, nepomáhá kuřákům s odvykáním kouření a zcela zásadně staví hráz mezi kuřáky a nekuřáky.

Má tolik odpůrců, že by bylo nejlepší připravit návrh úplně nový, a nebo nechat legislativu takovou jaká je. Tedy dát restauratérům, kuřákům i nekuřákům svobodu v rozhodování, jakou restauraci či kavárnu si vybrat. Kuřáckou či nekuřáckou? Tu možnost dnes mají. „Spousta restaurací, ba i barů, již dobrovolně nekuřácké jsou, tak proč to nově zakazovat,“ potvrzuje zbytečnost nového zákona exministr zahraničí a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg. A souhlasí s ním i Zuzka Bebarová-Rujbrová z KSČM. „I kuřáci za ty peníze, které platí státu na daních, by měli mít možnost kouřit důstojně. Samozřejmě odděleně od nekuřáků,“ uvedla.

Kuřáky na ulice, kde budou i děti a sportovci? V Japonsku to dělají přesně naopak, zaznělo na výboru

Na sněmovním zdravotním výboru se znovu objevilo několik pokusů, jak do protikuřáckého zákona některé výjimky dostat. Třeba komunistická poslankyně Alena Nohavová zopakovala, že kouřit by se mohlo alespoň ve vymezených prostorách barů a hospod, ve kterých se nevaří jídlo.

„Nejsme příliš tvrdí?“ obracela se na kolegy poslance i zástupce ministerstva zdravotnictví. Na Slovensku si podle ní v baru hosté zapálit mohou a dobře to funguje. Poslanec Milan Brázdil (ANO) dokonce navrhl princip zákazu kouření obrátit: „Nevím, proč chceme vyhánět kuřáky z restaurací ven na ulici, kde se procházejí děti a kde chce spousta lidí na čerstvém vzduchu například sportovat. V Japonsku to mají přesně naopak,“ řekl Brázdil

Ministr Němeček je ale přesvědčen o své pravdě a nadále trvá na přijetí svého návhu protikuřáckého zákona. A na pomoc si často bere i Evropskou unii a její zákony.

Přímým nátlakem bylo nedávné prohlášení ministerstva zdravotnictví, v němž upozorňuje, že zákonodárci s přijetím zákazu nemohou příliš otálet. “Kdyby totiž kuřáci z tuzemských hospod nezmizeli do 20. května příštího roku, zadělalo by si Česko na velký problém. Pokud bychom do té doby zákaz nezavedli, hrozilo by České republice řízení před Soudním dvorem EU i uložení finančních sankcí,“ informovala mluvčí Štěpánka Čechová.

Pravda je ale úplně jiná. Za zdržení protikuřáckého zákona sestaveného ministrem zdravotnictví Česku nic nehrozí. A to i přesto, že obsahuje odkaz na evropskou tabákovou směrnici. Naposledy se varovný nátlak Evropou objevil 1. března v Českém rozhlase.

Brusel nařizuje zavést odstrašující obrázky na krabičky cigaret, ne zákon

A onu urnu si prý ministr Němeček už znovu chystá na jednání do sněmovny. A pokud jde o datum 20. května. Opravdu zhruba už jen necelé tři měsíce zbývají na zapojení evropské tabákové směrnice do české legislativy, ale v úplně jiné věci. Jde o direktivu, která do právního řádu členských zemí Evropské unie zavádí povinné odpuzující obrázky na krabičky cigaret nebo zakazuje prodej kuřiva s charakteristickou příchutí. Ta musí vstoupit v platnost opravdu nejpozději do 20. května. U nás ale zavést odpudivé obrázky nestíháme.

Vládní návrh novely, kterou se má v ČR zavést na cigaretových krabičkách varování v podobě ošklivého obrázku, propustila nyní Sněmovna do třetího závěrečného čtení.
Zemědělský výbor však předložil pozměňovací návrh, aby se zavedení této povinnosti oddálilo na 90 dnů poté, kdy novela vyjde ve Sbírce zákonů. Podle vládní předlohy přitom mají tabákové firmy ukončit výrobu krabiček cigaret v dnešní podobě již 19. května. „Výrobcům je třeba na zavedení nových krabiček dát víc času,“ řekl autor tohoto pozměňovacího návrhu, poslanec Petr Kudela (KDU-ČSL). Posun termínu podpořil v rozpravě i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ty současné krabičky se tak zřejmě budou moci doprodávat až do podzimu. „Hlavním cílem tohoto opatření vycházejícího z tabákové směrnice EU je zvýšení ochrany zdraví spotřebitelů a jejich informovanosti,“prohlásil Jurečka. Varování bude i na elektronických cigaretách či na obalu tabáku pro vodní dýmky.

Zde končí současná přání EU v boji proti kouření v členských státech EU.

Zdroj

Reakce
  1. 8 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist