Zelení vyděrači

Uveřejněno dne 21 dubna 2016 000 10:17
Ať se komu chce, líbí či nelíbí, dohody v politice existují. Když vy něco uděláte (neuděláte), já neudělám (udělám) tohle. Někdy se může jednat o dohody vynucené, slabšími náturami označované jako vydírání.

Podle § 175 trestního zákoníku je vydírání trestný čin, který spočívá v použití násilí, případně jen pohrůžky násilí či jiné újmy tak, žeoběť je donucena něco konat, opominout nebo strpět.

Nejčerstvější příklad. Turecký premiér Davutoglu vydírá země osmadvacítky, že pokud Evropská unie nezruší pro Turecko vízovou povinnost, nebude Turecko plnit podmínky dohody a nadále bude do Evropy posílat nelegální běžence. Přitom je dohoda uzavřená mezi zeměmi EU a Tureckem výhodná výhradně pro Ankaru, neboť čím více migrantů se dostane do Řecka, tím více syrských uprchlíků bude muset Evropa přijmout z turecké strany. Kromě toho Turecko obdrží EU 6 miliard eur vlastně na ochranu jeho hranic. Z turecké strany se jedná jednoznačně o akt mezinárodního vydírání.

Zvláštní formou vydírání je kličkování, jaké předvádí v současné době ČSSD v prohraném soudním sporu s advokátem Altnerem. My dlužnou částku zaplatíme, ale ne jemu, nýbrž jeho věřitelům. A ne na jeho účet, ale na nějaký úplně jiný.

Je zřejmé, že v politice je hranice mezi dohodou a vydíráním velice tenká.

Svého času v listopadu 2012 složili Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr (ODS) poslanecký mandát s tím, že pro návrh na zvýšení dolní sazby DPH o 1%, prosazovaný premiérem Petrem Nečasem (ODS), nemohou hlasovat. Advokát a později senátor Václav Láska (Strana zelených) to označil za politický kšeft a podal na ně trestní oznámení kvůli podezření z přijetí úplatku a na premiéra Nečase kvůli podezření z uplácení. Údajně se měli vzdát svých poslaneckých mandátů za příslib (příslib!) lukrativních postů v představenstvech a dozorčích radách státních podniků. Přitom finanční odměny za působení v těchto orgánech zdaleka nedosahovaly výši jejich příjmu z výkonu poslaneckého mandátu (jakýsi úplatek se zápornou sazbou).

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta s vrchním státním zástupcem v Olomouci (!) Ivo Ištvánem ani na vteřinu nezaváhali. 13. června 2013 byli zadrženi při rozsáhlé akci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v tzv. kauze Nagyová (později, již jako Nečasová, byla Obvodním soudem pro Prahu 1 obvinění zbavena). Vyšetřovatelé je vinili z přijetí úplatku právě v souvislosti s politickým obchodem při složení poslaneckého mandátu. 15. června soud schválil návrh na jejich vzetí do vazby Nicméně na základě usnesení Nejvyššího soudu byli společně 16. července 2013 z vazby propuštěni.

Ve vazbě strávili více než jeden měsíc. Bublina splaskla.

Strana zelených v pražské Trojkoalici (KDU-ČSL, Starostové a Strana zelených) zase vydírá koaliční partnery ANO a ČSSD, kteří odmítají další působení Stropnického v Radě města. Dobrá, říkají zelení, vzdáme se Stropnického, ale vy nám za to koupíte a dáte do užívá objekt žižkovské Kliniky, aby tam mohli dál vyvíjet svou činnost extrémně levicoví aktivisté, kteří pohrdají současným demokratických uspořádáním státu, podporují jeho rozvrat, ať již šířením marxistické komunistické ideologie (není náhodou komunistická propaganda zákonem zakázaná?!?) či zřízením centra pro uprchlíky. Obtěžují sousedy, nadávají komunálním zastupitelům, vyzývají k nastolení jiného „lepšího“ společenského řádu.

Tak jak to, že sakra, není jejich duchovní vůdce Matěj Stropnický už několik týdnů ve vazbě? Vždyť je to přece stejný příklad – my se vzdáme Stropnického (poslaneckého mandátu), vy nám za to dáte Kliniku (vy nám za to dáte místa v řídících orgánech státních podniků). My vyšleme do Rady města někoho jiného než Stropnického, říkají Zelení, vy zase za to zvednete daň z nemovitosti.

Jak říkám, vydírání se v politice čas od času objeví. Je na voliči, aby posoudil, která strana ho využívá a proč.

Ale co dělají Ištván se Šlachtou, Proč nepostupují stejně brutálně jako v případě Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra?

Že by to bylo tím, že oni jsou z ODS, a Matěj Stropnický je jenom „zelenej“?

Ivan Bednář

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist