Tak to už je vážně konec. Strana Zelených zakazuje slovo „ženy“, nazývá je po nátlaku transsexuálů „ne-muži“

Uveřejněno dne 29 dubna 2016 000 10:09

Ženy se už ve jménu „pokroku“ nemohou přidat k mládežnickému nebo feministickému křídlu strany Zelených.

Pokud máte členství v těchto skupinách v uvedené politické straně a máte náhodou dva chromozomy X, tak budete odteď už známa jen jako ‚ne-muž‘, jak oznámily Ženy strany Zelených a Zelená mládež. Ženské členky se poprvé o svém novém postavení dověděly, když o tom Mladí Zelení minulý měsíc tweetovali: „Ne-muži, kteří jsou u Mladých Zelených, si to mohou najít a přidat se k naší facebookové skupině ‚Mladé Zelené ženy‘.“

Myšlenka je taková, že to bude více „inkluzivní“ pro zmatené transsexuály a ‚ne-binární‘ lidi, když se přestane o ženách mluvit úplně. Pro neobeznámené ‚ne-binární‘ je politicky korektní termín pro někoho, kdo se nepovažuje ani za muže ani za ženu. Nicméně řada prominentních feministek je naštvaná. Ty argumentují, že by bylo absurdní ženy „vymazat“ z ženského hnutí jen proto, že biologičtí muži, kteří se považují za ženy (nebo za něco mezi), by se mohli cítit dotčeni.

Jiní se mezitím prostě chopili příležitosti udělat si pár žertíků pod twitterovým hashtagem #greenpartyfeminism. Chaka Khanův hits se stal: „Jsme každý ne-muž,“ a báseň Boba Marleye se stala: „Ne ne-muži, ne-plakej“.

Blurovy verše ‚Chlapci a děvčata‘ se staly: ‚Ne-chlapci, co jsou chlapci, kdo jako chlapci jsou ne-chlapci, kdo dělají chlapce, jako kdyby byli ne-chlapci, kdo dělá ne-chlapce, jako by byli chlapci,“ atd.

Neodrazení Mladí Zelení zdvojnásobili své reakce: „Díky těm, kdo nabídli konstruktivní myšlenky ohledně jazyka, který používáme! V současnosti používáme ‚ne-muž‘, protože je to inkluzivní i k jiným ne-binárním pohlavím, která mají v naší skupině též své místo.“

Skupina Ženy strany Zelených, tj. dospělá feministická frakce této strany, na počátku tohoto měsíce nějak ochabla. Na Facebooku vydaly prohlášení na podporu Mladých Zelených, než ho smazaly a vydaly jiné.

Řekly, že jejich první prohlášení bylo „vytrhováno z kontextu“, ale tvrdily:

„Ženy strany Zelených jsou rády kvůli užívání termínu ‚ne-muž‘ jako zastřešujícího výrazu při realizaci praktik genderové vyváženosti.

„Tento zastřešující termín seskupuje dohromady všechny, kdo trpí genderovým útlakem, tj. ženy, transsexuální ženy a ne-binární či bezpohlavní. My všichni si přeci zasloužíme uznání a inkluzi.“

Avšak mluvčí Rovnosti ve straně Zelených Sarah Cope později zkoušela stranu distancovat od následné argumentace. V prohlášení řekla:

„Jazyk má rozhodující důležitost. Nikdy nebylo úmyslem Mladých Zelených Žen používat termínu ‚ne-muž‘ i k popisu žen, a to se teď už vyjasnilo.

„To, co Mladé Zelené Ženy dělaly, bylo to, že byly inkluzivní nejen k ženám, nýbrž i k těm jedincům ve straně, kteří se snad identifikují jako ne-binární nebo sexuálně nevyhranění, aby měli prospěch ze strany, která je hrdá na svou historii inkluzivity.“

Není to poprvé, kdy byla tato krajně levicová strana uvržena do vnitřního konfliktu kvůli transsexuálním otázkám.

Loni došlo k výzvám za odstoupení jejich cambridgeského parlamentního kandidáta Rupert Reada, když řekl, že mu požadavky nazývat všechny ne-transsexuální lidi jako „cisgendery“ přivodily „těžkosti“.

Rovněž argumentoval, že na rozdíl od lidí, kteří se narodili s ženskou anatomií, jsou transsexuální ženy „něčím na způsob ‚přídavné‘ verze toho, co je ženou.“ Byl tedy prohlášen za „bigotního“ a „transfobického.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist