Zavinila to koalice a TOP 09

Uveřejněno dne 10 května 2016 000 14:40

Novela zákona EIA zastavila sto silničních staveb, Brusel ještě usiluje o zrušení jezů na Labi

Politici, média i veřejnost v současnosti naříkají nad skutečností, že novela zákona EIA (Enviromental Impact Assessment – Vyhodnocení vlivů na životní prostředí) zastavila stovku velkých dopravních staveb. Ministři Richard Brabec a Dan Ťok (životní prostředí a doprava) usilovně a bezvýsledně jednají s bruselskou administrativou, aby se mohly použít již existující posudky a nemusely se dělat nové, které znamenají několikaleté zdržení a ohrožení čerpání evropských fondů na tyto stavby. Ač jde o prioritu státu, premiér Bohuslav Sobotka se ve vyjednávání neangažuje, snad proto, že jde o problém ministrů za konkurenční ANO. Kdyby se nepovedlo vyjednat výjimku, vinu by ANO mohlo svalit na něj.

Připomeňme si však, že si tuto novelu zákona schválila koalice s podporou poslanců TOP 09 sama. Ministři Brabec i Ťok údajně ujistili před hlasováním poslance, že se novela EIA nebude vztahovat na již vydané posudky a stavby. Sám mám čisté svědomí, hlasoval jsem proti, ale fascinuje mne naivita vládních poslanců, ne snad že věřili svým ministrům, ale že všichni skočili na lep zeleným byrokratům v Bruselu. Nové posudky EIA, to je nejenom odložení a možná nerealizování některých dopravních staveb, což je cíl některých aktivistů, ale hlavně stovky a stovky milionů pro posuzovatele vlivů na životní prostředí a jejich subdodavatele. Ministři Ťok a Brabec dnes objíždějí republiku, svalují vinu na minulé vlády a slibují, že zdržení staveb nemusí být v letech, ale pouze v měsících. Slibem nezarmoutíš.

Aby toho nebylo málo, Evropská komise nutí českou vládu, aby vyhlásila evropsky chráněné území Natura v místech, kde mají stát jezy na Labi. O tyto vodohospodářsky nutné stavby usiluje Česko desítky let. Brusel za nevyhlášení hrozí pokutami v desítkách milionů a ministr Brabec opět ujišťuje veřejnost, že Evropsky chráněné lokality neznamenají, že by se jezy nemohly postavit. Snad i k Bruselu loajálním ministrům začíná docházet, jak je nátlak zelené lobby zničující.

Právo, 4.5.2016

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist