Sluneční cyklus 3. nejslabší kdy pozorovaný – nejméně aktivní od Daltonova minima před 200 lety!

Uveřejněno dne 25 května 2016 000 12:15

Slunce bylo v dubnu klidné i na to, že to až dosud byl relativní klidný sluneční cyklus (SC). Číslo slunečních skvrn (SSN) bylo 38,0, což je 50% toho, co typickým normálem pro 89. měsíc slunečního cyklu. Tento působivý propad aktivity je jasně vidět v následujícím grafu:

tim1

Obrázek 1: Aktivita slunečních skvrn od prosince 2008 pro současný SC 24 je vyobrazena červenou křivkou v porovnání průměrem všech cyklů (modrá). Během posledních 4 měsíců to bylo velice podobné jako při SC 5 (černá).

Také rozdíl týkající se magnetického pole na slunečních pólech se zvýšil. O tom jsme referovali už v březnu. Jižní polární pole je teď skoro 4 silnější než slabší severní pole. Vývoj směřující k takovémuto rozdílu nebyl v této fázi cyklu ještě nikdy pozorován od té doby, kdy tato pozorování před 40 lety začala. My budeme tento vývoj nadále sledovat a dále vás informovat!

Naše měsíční diagramy, které srovnávají všechny v minulosti pozorované cykly od roku 1755, nyní ukazují cosi zvláštního:

tim2

Obrázek 2: Shrnuté odchylky v počtu slunečních skvrn od průměru za všechny cykly vždy v 89 měsíci daného cyklu. Zdrojem těchto dat jsou rozdíly mezi každým z těchto měsíců ve všech cyklech a střední hodnotou (modrá křivka v Obrázku 1).

Při počítání za duben 2016 (měsíc slunečního cyklu 89) je jasné, že současný SC 24 je celkem slabší než SC 7, který proběhl od 1823 do 1833 během tzv. Daltonova minima. Tudíž naše podezření z předchozího měsíce, že SC 7 bude překonán, se teď rychle ukazuje jako správné.

Současný SC 24 je teď nejslabší skoro za 200 let od SC 6.

Články o tom, co udělá tento vývoj na Slunci s naší planetou:

Slunce a ekonomika

Kombinace cyklů slunce, AMO a PDO reprodukuje globální klima minulosti

Kterak klimatické modely zavrhly roli Slunce v klimatu

Je to Sluncem, blbci – podružný význam CO2

Jak je to doopravdy s lidským vlivem na globální oteplování? – část 3.

Jak je to doopravdy s lidským vlivem na globální oteplování? – část 2.

Jak je to doopravdy s lidským vlivem na globální oteplování? – část 1.

Ruský president: Klimatická změna je podfuk

Jak se máme zachránit před globálním ochlazením?

Slunce, dramatické variace klimatu a globální teploty UAH

Tepelný obsah severního Atlantiku se propadá. Meteorolog varuje před „závažnými důsledky“ pro americké klima a mořský led!

By P Gosselin on 19. May 2016

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist