Po snížení počtu kuřáků začnou státní pokladnu krmit také nekuřáci

Uveřejněno dne 29 června 2016 000 11:41
Kuřáci plní státní pokladnu desítkami miliard korun ročně. Po snížení možností, kde budou smět kouřit, bude muset ministerstvo financí najít zdroje peněz jiné a hluboko do kapsy začnou mít také nekuřáci…

Podle původní a dosud neschválené verze „protikuřáckého zákona“ se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) rozhodl, že vedle snahy ubránit právo na čistý vzduch pro nekuřáky, celkový počet kuřáků sníží tím, když omezí počet míst, kde bude kouření zákonem povoleno. Na přání EU chce české občany hezky natvrdo závislosti na tabákovém nikotinu zbavit a odnaučit je kouřit! Docela zajímavé situace by potom mohly nastat vedle restaurací také napříkladv nemocnicích, když v jejich areálech (ale pouze s výjimkou psychiatrických oddělení, kde by se tam přece jen asi mohli z tak přísného zákazu všichni opravdu doslova zbláznit), nemají být povoleny žádné kuřárny!! Pro mnoho na tabáku závislých nemocničních lékařek, lékařů, zdravotních sester a pro další zdravotnický i nezdravotnický personál (včetně pacientů!) by začaly opravdu krušné časy. Protože jen v časech přestávek na jídlo a oddech a navíc výhradně mimo areály nemocnic by svůj „hrozný zlozvyk“ určitě všichni najednou nevyřešili a neuspokojili.

V neschválené verzi zákona lékař Němeček pro „údajně méně zdraví škodlivé vodní dýmky a cigarety elektronické“ žádnou výjimku nepovolil. Bude-li někdy znovu schválena verze protikuřáckého zákona ta tvrdší, způsobí plno starostí ministerstvu financí, kde kvůli propadu příjmůza neprodanétabákové výrobky vůbec spokojeni nebudou a velmi rychle budou muset najít zdroje peněz jiné. Pokud se nekuřáci o svou stálou životní úroveň nemuseli v minulosti nijak obávat, protože jim na ni velmi paradoxně a vytrvale přispívali (a přispívají dodnes) právě kuřáci, v horší realitě by se potom ocitli také nekuřáci. Aby se státní pokladna mohla penězi znovu bez problémů plynule naplnit, řada zboží a služeb by musela být citelně zdražena jednoduše úplně všem a tím pádem také i pro nekuřáky.

Dost vážně lze pochybovat o tom, že třeba zaměstnanci státního a nepříliš prosperujícího podniku „České dráhy“ jen kvůli tomu, že když státní pokladna začne být pro nižší prodej tabákových výrobků náhle poloprázdná, budou ochotní pracovat za pouhou jednu třetinu! Podobněhodně kyseleby se mohli tvářit nejen členové vlády, poslanci, senátoři, hejtmani a starostové, ale také ostatní státem placení státní zaměstnanci třeba soudů, úřadů práce, škol, pošt, finančních úřadů a tak dále. Tvářit se v tomto státě nesmírně kysele, je pro nižší valorizaci penzí totiž zatím povoleno pouze jen penzistům…!

O kolik se po zavedení protikuřáckého zákona přísun peněz do státní pokladny sníží, zatím nikdo neví, ale odpověď na otázku kolik stát ve formě daní asi tak vybere za tabákové výrobky ročně, uvádí starší článek z roku 2012:“Sypaný tabák podraží, stát zvýší spotřební daň. Vzroste černý trh, tvrdí prodejci„.Stát v roce 2011 za prodej všech tabákových výrobků inkasoval celkem44,9 miliardy korun- což je pro zajímavost téměř stejná částka, jakou na svou činnost potřebuje na dobu 12 měsíců ministerstvo vnitra ČR. Další údaje vizhttp://m.ihned.cz/podnikani/c1-56031310-sypany-tabak-podrazi-stat-zvysi-spotrebni-dan

Úplně stejně, jako se arogantní stát nebude ptát svých občanů kuřáků, jak se jim bude protikuřácký zákon líbit, arogantní stát si nebude brát žádné servítky ani v případě nekuřáků. Přesněji, jak budou nesmírně ochotní se náhle uskromnit a lepit díry ve státní pokladně podstatně vyššími cenami kávy, jízdenek na vlak, soudních poplatků, alkoholických nápojů, čokolády, pohonných hmot, cukru, exotického ovoce, brambor, masa a podobně.

Zdroj:http://sindelarpetr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=529552

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist