JAK SE V BRNĚ KÁŽE VODA A PIJE VÍNO

Uveřejněno dne 5 srpna 2016 000 14:11

Abraham Lincoln kdysi řekl: „Chceš-li poznat charakter člověka, dej mu moc.“ A tak – vzhledem k tomu, že už máme polovinu volebního období za sebou – jsme se rozhodli charakter našich zvolených zastupitelů trochu prověřit.

Nikoho asi nepřekvapí, že nás jako první napadl náměstek pro dopravu Bc. Matěj Hollan z Žít Brno a náměstek pro rozvoj města Mgr. Martin Ander, Ph.D. ze Strany zelených. Za poslední dva roky jsme se díky těmto „kazatelům dobra“ stali svědky masivní podpory tzv. alternativní dopravy na jedné straně a šikaně řidičů na straně druhé.

Během debaty o budoucí podobě Štefánikovy ulice pronesl Martin Ander větu, jež krásně odráží jejich představu o budoucnosti cestování v Brně: „Pokud budou všechny zimy tak mírné jako ta letošní, je kolo ideální dopravní prostředek po celý rok.“ Položili jsme si tedy otázku, nakolik mají výše zmínění pánové před vlastním prahem zameteno a odpověď nás poměrně zaskočila. Všichni moc dobře víme, že auto se nahradit nedá. Minimálně tedy v případě, že chcete za den stihnout pár schůzek, větší nákup nebo vyzvednout dítě ze školky a nevypadat u toho jako na konci maratonu. Kdo ale káže vodu, neměl by pít víno – jak tedy zvládají naši náměstci život na kolech? Velmi jednoduše, a to hned na všech čtyřech. Za poslední rok a půl (tj. za období od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2016) pánové dohromady najeli 121 719 km. Co je ale horší, tak náklady spojené s provozem jejich luxusních služebních aut se vyšplhaly na neuvěřitelných 1.648.903,18 Kč! Pokud bychom to měli rozepsat, tak Matěj Hollan utratil 403.087,51 Kč (najeto 78 446 km) a Martin Ander 270.444,67 Kč (najeto 43 273 km). Nesmíme opomenout ani náklady na výplaty jejich řidičů – tj. 975.371 Kč.

Nakolik v našem testu charakteru zvolení zástupci uspěli, necháme na vás. Ale nám tedy přijde 222 km najetých průměrně každý den opravdu hodně. Chápeme, že se jim to nechce šlapat na kole, ale ať to tedy nenutí všem ostatním…

David Pokorný, zakladatel spolku Brno autem

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist