GLOSA: Solární elektrárny – podvod století

Uveřejněno dne 31 srpna 2010 000 10:26

warmMyslím, že většina zpitomělých „antioteplovalistů“ nemá o základních fyzikálních zákonech a jejich vazbách absolutně žádný pojem. Pouze papouškují to, co jim jejich ideoví vůdci předestřou, podobně jako tomu bylo za Třetí říše.

Ovšem s tím nepatrným rozdílem, že nejde o „nežádoucí rasu“, ale o CO2 či podobné nesmysly. Ideová náplň je jiná, praktické provedení v podstatě stejné: fanatismus.

Slunce nám dává nesmírné množství energie. Kromě té jaderné energie, veškeré energetické zdroje pocházejí od slunce. Kamenným uhlí počínaje a větrem konče. Pouze ta časová prodleva se „nepatrně“ liší. U uhlí a ropy to jsou milióny let, u větru pouze dne nebo hodiny.

Využívat sluneční energii lze také přímo. Snad nejrozšířenější způsob je sušení sena, prádla či jiných komodit. To se děje odedávna a v moderní době k tomu přibývají také moderní způsoby.

Tím nejprostším je ohřev vody. Pro výrobu užitkové vody můžeme na dům namontovat kolektory, které vyrobí dostatek teplé vody pro ohřev bazénu. S ohřevem vody pro domácnost je to trochu složitější, protože právě v době největšího slunečního svitu tu vodu zrovna nepotřebujeme a kapacita zásobníku je omezená. A večer, kdy bychom vyplýtvali tři zásobníky, slunko již tak nehřeje.

Ale kromě ohřevu lze slunečním svitem vyrábět též přímo elektrický proud. Tomu se říká fotovoltaika a je již na dosti yvspělém stupni rozvoje. Takže problém není v tom, že by fotovoltaické panely nefungovaly, ale přímo v principu jejich činnosti. Plný výkon mohou dodávat pouze při plném osvícení a to není stále. Především pak ne v zimě a v noci.

Používat proto fotovoltaické zdroje jako elektrárny je zhovadilost ze dvou důvodů:

1. Dodávka elektrické energie z nich je naprosto nahodilá. Lze sice jakž takž plánovat, kdy solární elektrárny proud dodají, ale v každém případě jde po větrných elektrárnách o ten nejméně spolehlivý zdroj.

2. Velký rozmach slunečních elektráren, jejichž jmenovitý instalovaný výkon se již blíží výkonu Temelína (ale v žádném případě se neblíží jeho stabilitě), vyžaduje nové, nákladné přenosové cesty, které budou využity jen zčásti.

And last but not least: Peníze. Vláda nastavila pod tlakem zelených takové výkupní ceny solární elektřiny, že se k nám sjíždějí dobrodruzi z celého světa, aby „podojili“ naši ekonomiku. A proto na závěr malý citát:

Solární panely nás vyjdou na bilion. Největší průšvih ekonomiky, říká šéf ČEZ
2. července 2010 7:00
PRAHA – Těžko představitelnou sumu rovnající se téměř výši celého státního rozpočtu Česka zaplatí domácnosti a podniky za následujících 20 let firmám, které zde postaví sluneční elektrárny. Podíl oné „zelené složky“, tedy dotace za výrobu elektřiny ze slunce, dosáhne až bilionu korun.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist