Jezděte na kole, je to zdravé! Nebo ne?

Uveřejněno dne 13 září 2016 000 9:30

Ve městech i na horách – a hlavně kolem řek v Moravskoslezském kraji vznikly v posledních letech nové cyklostezky a na nich se pohybují tisíce cyklistů. Rozvoj cyklistiky má i svou stinnou stránku, přibývá nehod lidí na kolech.

Jen v Ostravě loni přibylo 25 kilometrů cyklotras a jejich síť se tak rozrostla na 228 kilometrů. A při podzimním sčítání cyklistů padl na oblíbené stezce kolem řeky Ostravice rekord.
„Za čtyři hodiny po ní projelo 1 200 cyklistů, z toho 800 po novém úseku od hradu do Hrabové,“ líčí cyklokoordinátor Martin Krejčí.
V regionu zároveň přibývá nehod cyklistů. „Zatímco v roce 2010 šetřila policie na území ostravského okresu 58 dopravních nehod s účastí cyklistů, v roce 2014 už to byl dvojnásobek, tedy 116 nehod,“ říká Petr Hohn, který vyhodnocuje dopravní nehodovost pro městskou firmu Ostravské komunikace.
Přibývá i vážných následků. Na Ostravsku před pěti lety jeden cyklista zemřel, čtyři utrpěli těžké a 29 lehké zranění. V roce 2012 už zemřeli na stejném území tři cyklisté, šest utrpělo těžké a 31 lehká zranění. Loni řešili policisté 108 nehod s cyklisty, jednoho mrtvého, šest těžce a 58 lehce zraněných. A stejná je situace i jinde.
Týdně v nemocnici přijmou až tři cyklisty s těžkými úrazy
„Každý týden nám teď sanitky nebo vrtulníky přivážejí dva až tři cyklisty z celého kraje s těžkými úrazy. Často jsou v ohrožení života, ale většinu se podaří zachránit,“ popisuje primář Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava Leopold Pleva.
Mimo nebezpečí už je podle něj i 43letý pacient s poraněním mozku, který 12. srpna přeletěl přes řídítka poté, co prudce zabrzdil při jízdě z kopce v obci Ostravice. Byl v bezvědomí, ale měl štěstí.
Před příjezdem sanitky ho začali oživovat lidé, kteří jeli kolem auty, mezi nimiž byla i lékařka. „Léčba takových pacientů trvá týdny,“ upozornil Pleva, podle kterého nárůst nehod cyklistů souvisí s rozvojem cyklistiky i dalších sportů.
„Před 20 lety na kole skoro nikdo nejezdil, teď jsou v teplých dnech cyklostezky plné nejen cyklistů, ale i lidí na koloběžkách, kolečkových bruslích, skateboardech nebo longboardech, do toho se mísí chodci i maminky s kočárky. Je dobře že lidé dělají něco pro své zdraví, ale když nejsou ohleduplní a nedávají si přednost, přibývá srážek,“ dodává lékař.
Přilbu měla při kontrole polovina dospělých
Zranění cyklisté čím dál víc zaměstnávají i krajskou záchrannou službu. „Ještě před pěti lety to byla výjimka, teď se v letní sezoně častěji stává, že v jediném dni ošetříme pět cyklistů. Letošním rekordem je osm v jeden den,“ říká mluvčí záchranky Lukáš Humpl.
Policejní mluvčí Daniela Vlčková dodala, že předloni evidovali 546 cyklistů, kteří byli účastníky dopravních nehod v kraji – a 354 nehod zavinili. Loni jejich počet opět stoupl. „Účastníky dopravních nehod bylo 598 cyklistů, přičemž 369 nehod zavinili,“ říká Vlčková.
Lékaři doporučují, aby i dospělí lidé, kteří to nemají povinné, jezdili na kole s přilbou. „Ze zkušeností víme, že dospělí berou přilbu téměř vždy do terénu, ale mnohem méně, když jedou po městě,“ říká Humpl.
Na to doplatil minulý měsíc například 64letý cyklista v Městě Albrechticích. Jeho manželce vběhla do cesty drůbež a jedna slepice se jí zapletla do špic předního kola. Žena spadla, muž do ní narazil a spadl také. Protože neměl přilbu, skončil v nemocnici s podezřením na otřes mozku.
Strážníci v řadě měst regionu se připojili k projektu nazvanému Na kole jen s přilbou, jehož cílem je zvyšovat bezpečnost cyklistů. „Při kontrole v červenci se ukázalo, že přilbu měla pouze polovina dospělých cyklistů,“ říká mluvčí opavských strážníků Petra Stonišová s tím, že jen loni zahynulo v celé zemi 68 cyklistů, z nichž 56 nemělo ochranu hlavy.
Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist