Protikuřácký zákon je školou politické netolerance

Uveřejněno dne 21 září 2016 000 10:46

Celých pět let se čeští politici snaží o přijetí nového protikuřáckého zákona.Stovky článků v mnoha médiích vzbuzují pocit, že nic důležitějšího se u nás neděje.

Po skoro tříměsíčních prázdninách začal opět tento týden jednat i český parlament a za prioritu si „překvapivě“ opět vybral protikuřácký zákon. Špatný zákon, který chce řešit všechno, nevyřeší ale vůbec nic. Zákon, který úplně, na rozdíl od jiných evropských států, zapomíná na práva kuřáků a s vidinou, že chrání zdraví občanů, se blíží ke svému přijetí. Tentokrát velmi tvrdě a nekompromisně.

První souboj o zrychlené přijetí sice koalice prohrála, musí být znovu projednáván ve zdravotním výboru, lhůta byla ale ze dvou měsíců zkrácena na třicet dnů. Částečnou výhru tak slaví opozice i vládní koalice. Po vetu dvou opozičních poslaneckých klubů ODS a TOP 09, neprošlo zkrácené projednávání, koalice si zase prosadila jen měsíc na projednání v zdravotním výboru.Už v říjnu se tak může nesmrtelný a nejpřísnější protikuřácký zákon v Evropě opět objevit na programu poslanecké sněmovny.

Koalice zákon ke schválení protlačí silou

Čekají se další desítky pozměňovacích návrhů a opět vášnivá diskuze. Na řadu přijde i kritika opozice, že jde o porušení svobodného rozhodování majitelů restaurací, zda se u nich kouří, a nebo ne a o svobodném rozhodnutí každého z nás, zda si bude kouřením ničit zdraví, a nebo kouřit nebude. Koalice bude návrh zákona obhajovat neustálým opakováním fráze, že jim jde o ochranu zdraví obyvatelstva. Většina vládních poslanců pak podle dnešních předpokladů ostatní silou převálcuje a zákon přijme.

První rozhovory představitelů úspěšné vládní koalice se pak ponesou v duchu, jak jsou všichni šťastní, že zákon byl jako priorita této vlády přijat. Nulový dopad na skutečnou ochranu obyvatelstva před škodlivými látkami nebude v tu chvíli slavné vítěze v protikuřáckém tažení vůbec zajímat. A přitom by se stačilo podívat za hranice, jak tuto problematiku řeší naši sousedé a v Evropě vůbec. V každém případě jsou tolerantnější ke kuřákům a nevyčleňují je na úplný okraj společnost. Vždyť se také jedná o více jak čtvrtinu dospělého obyvatelstva.

Rozumné názory neoblíbených poslanců

Smůlou tohoto nekompromisního a nejpřísnějšího evropského protikuřáckého zákona je fakt, že hlavními kritiky se ve Sněmovně stali „neoblíbení“ poslanci.Poslanec KSČM Jan Klán a poslanec ODS Marek Benda. První „proslul“ bulvárem zveřejněnou historkou o svém seznamování a navíc je komunistou a ještě navíc pochází ze středních Čech a k tomu studoval a nyní politicky působí v Kutné Hoře a odtud podle části sněmovny nemůže být nikdo jiný, než lobbista místní tabákové firmy. Největší znalec pravidel jednání poslanecké sněmovnya dlouholetý poslanecMarek Benda ve sněmovně zasedá s krátkým přerušením již dvacet let, je zase částí koaliční sněmovny v nelibosti jako stálý kritik všeho, co se ve sněmovně proti pravidlům děje. Přesto jejich názory stojí alespoň za přečtení. Otvírají úplně jiný pohled, jak je to doopravdy se zakazováním kouření v Evropě a na způsoby, jak je protikuřácký zákon ve sněmovně prosazován.

Statistika není anketa 

Poslanec Jan Klán se například v úterý pozastavil nad některými statistickými údaji, kterými ministerstvo zdravotnictví podporuje přijetí protikuřáckého zákona. „Když se zákon projednával už před půl rokem, tak tady někdo argumentoval tím, že pro úplný zákaz kouření je v našich podmínkách 70 % obyvatel. Já jsem po tomto sociologickém výzkumu pátral. Nikde, dámy a pánové, jsem ho nedohledal. Ona to totiž byla anketa jednoho serveru iDNES.cz a anketa není sociologický výzkum. Jediný sociologický výzkum, který byl uskutečněn, byl přesně před rokem a udělalo ho Centrum pro výzkum veřejného mínění. Znění otázky: Jste pro a nebo proti zavedení úplného zákazu kouření v restauračních zařízeních? Varianty odpovědí: Rozhodně pro, spíše pro, spíše proti, rozhodně proti. Téměř tři pětiny české veřejnosti před rokem, tedy 58 %, by souhlasily s tím, aby se kouření v restauracích zakázalo, přičemž více než třetina občanů starších patnácti let, 35 %, je rozhodně pro zavedení tohoto zákazu. Necelé dvě pětiny, 38 %, se ale naopak postavily proti takovému zákazu, přičemž necelá pětina, 18 %, je dokonce rozhodně proti schválení úplného zákazu kouření v restauracích.

Na výsledcích tohoto průzkumu je vidět, že je to stále padesát na padesát. Kdybyste otázku položili jinak, například zda jste pro to, aby v restauracích existovaly stavebně oddělené kuřárny, tak by vám také odpověděli úplně jinak a ten výzkum by byl opět jiný. Samozřejmě nemám problém s úplným zákazem kouření, ale podle mého názoru je naše společnost stále ještě rozdělena. Proto se tady přikláním k částečné regulaci po vzoru Rakouska. Já do druhého čtení připravím asi čtyři pozměňovací návrhy, které budou tyto modely reflektovat,“ řekl v úterní diskuzi poslanec Jan Klán.

Profesor Vyzula obviňuje Evropu ze špatných protikuřáckých zákonů?

Marek Benda šel proti nepravdivým argumentům, že všude v Evropě mají podobné zákony jako tento navrhovaný, ještě dál: „Trochu mě rozzlobily věty pana předsedy zdravotního výboru profesora Vyzuly, že z protikuřáckého zákona se stal kuřácký zákon. Tak to tvrdím, že není pravda, protože pak bychom museli tvrdit, že většina Evropy má prokuřácké zákony.

Kromě toho, co už tady citoval pan poslanec Klán, tak já jsem si nechal schválně udělat rešerši všech evropských zemí. Je pravda, že téměř všechny evropské země s výjimkou Německa, které to má na lokálních úrovních, regulují kouření v barech a restauracích. Na druhou stranu je pravda, že drtivá většina evropských zemí má nějaký typ liberace. Má většinou zákazy s možností právě kuřáren různého charakteru. Někde mají podle plochy do 50 metrů zcela na svobodném rozhodnutí, někde mají právě možnost oddělených kuřáren, někde s obsluhou, někde bez obsluhy, někde s limitací místa. Ale není pravda, že by většina Evropy měla úplné zákazy bez jakékoli výjimky.

Tady se snažíme být papežštější než papež. A já jsem na to opakovaně upozorňoval v předcházejících projednáváních tohoto návrhu zákona, že to pokládám za velikánskou chybu, která povede jenom k tomu, že budeme kuřáky vytlačovat na ulici. Nic jiného se přece v reálu nestane. Ti lidé nepřestanou kouřit. A místo toho, abychom jim vevnitř dali odvětranou místnůstku, která půjde do komína a půjde nad střechy domů, tak je nutíme, aby vylezli na ulici,“ shrnul svůj postoj k navrhovanému nekompromisnímu českému protikuřáckému zákonu Marek Benda.

Změnili poslanci za pár měsíců své názory, a nebo podlehnou stranickým rozkazům?

Ještě závažnější byla jeho prosba k poslancům, kteří by neměli měnit názor na počkání. „Takže já velmi prosím tuto Sněmovnu, zejména těch 94 poslanců, kteří pro to minule hlasovali, kteří usoudili, že je rozumný nápad schválit kuřárny, aby se nenechali zmást hysterií, která propukla v části špiček vládní koalice těsně po tom, co ten návrh zákona neprošel, a abychom v souladu se zdravým rozumem přemýšleli, jestli nějaký typ liberace nemá být i do tohoto návrhu zákona vtělen. A je mi celkem jedno, jestli to bude 25 %, nebo 30 %, jestli to bude oddělená místnůstka, úplně oddělená bez obsluhy. Snažil jsem se navrhnout co nejpřísnější model z evropských pohledů, bez obsluhy, s odděleným větráním. Nemyslím si, že to je nějaký model, který by dramaticky poškozoval kohokoli jiného. Jenom vede k tomu, že se případně chodí kouřit do odvětrané místnosti a nevychází se ven na ulici,“ zdůrazňuje Marek Benda.

Podobných rozumně kritických hlasů k nekvalitnímu protikuřáckému zákonu uslyšíme ve Sněmovně při dalších jednání určitě ještě hodně. Zákon bude ale podle všeho silou přijat bez ohledu na kritické názory poslanců i veřejnosti. Pokud se ministr zdravotnictví Němeček při jednání sněmovny odvolává na maily, které prý dostal a které ho kritizují, že ještě zákon nedokázal prosadit, chce jen opět vzbudit falešný dojem, že občané si tento zákon přejí. Ve skutečnosti to bude další právní norma, která rozdělí naši společnost na dva nesmiřitelné tábory. Přitom hledáním vhodných kompromisů lze doopravdy pečovat o zdraví občanů a přitom nebrat práva ani jedné ze dvou z nesvářených skupin.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist