Další člen zelených kasíroval stovky tisíc ze státního. Vyserte se už na to, vzkázal nám anonym

Uveřejněno dne 4 října 2016 000 11:31

ParlamentníListy.cz již v minulosti ukázaly na člena SZ Martina Čáslavku. Ten, aniž by byl voleným zastupitelem, ale dříve působil zejména jako asistent Matěje Stropnického na pražském magistrátu, pobírá statisíce ročně za práci pro pražské firmy. O tom, co přesně dělá, se neví prakticky nic. Nyní jsme byli upozorněni na další podobný příklad. Tím je jistý Michal Uhl, člen zelených a zároveň zastupitel za tuto partaj na Praze 2. Jeho angažmá v IPRu (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy) bylo odměněno několika stovkami tisíc. Za co? Proč? Podívejte se.

Michal Uhl je už třetím volebním obdobím zastupitelem Prahy 2 voleným za Stranu zelených. Je předsedou Kontrolního výboru. V letech 2010–2014 předsedal Redakční radě Novin Prahy 2, pracoval v Komisi pro tvorbu rozpočtu, ve Finanční komisi a v Majetkovém výboru. „Aktuálně má po bez mála deseti letech přerušené členství v SZ, protože v roce 2012 byl Senátem zvolen do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů,“ uvádí webové stránky partaje. Ty jsou pro novináře naoko sdílné, ale zejména navenek. K tomu se dostaneme.

Do redakce ParlamentníchListů.cz byla doručena smlouva, respektive Dohoda o pracovní činnosti, která popisuje vzájemnou „náklonnost“ pražského IPRu a Michala Uhla v roce 2015. Zaměstnanec, tedy Uhl, podle ní bude osobně vykonávat svou práci, bude ji odvádět svědomitě, řádně a hospodárně podle dojednaných podmínek a rovněž v souladu s předpisy vztahujícími se na její výkon. Toliko právní rovina. Nyní ta ekonomická. Uhl, evidentně časově ohebný stejně jako Čáslavka, měl pracovat maximálně dvacet hodin týdně, a to do 31. prosince 2015. Za to mu náleží odměna 600 korun na hodinu.

 

Na tom by jistě nebylo nic zvláštního, pakliže by se nejednalo o pozoruhodnou souhru okolností. Politik zelených v době, kdy byla tato partaj u moci v Praze, sedí a pobírá desítky tisíc měsíčně z rozpočtu. Naší redakci se podařilo získat i přesný a hodinový záznam toho, co Uhl vlastně vykonával. Takže například září 2015. Osm hodin trvaly „podklady na radu“, které dotyčný zpracoval 2. 9. Dalších šest hodin zabraly (zřejmě nové) podklady, rovněž na radu. Uhl na nich pracoval 4. 9. O pět dní později se příběh opakuje. Osm hodin práce a opět materiály na radu. Při pohledu na září vlastně Uhl nic jiného nedělal. Za třiasedmdesát odpracovaných hodin těchto „materiálů na radu“ si odnesl 43 800 korun. Svou práci během smluvních měsíců vykonával zřejmě pečlivě, neboť celková částka přesáhla 284 000 korun. To, že Uhl smlouvu skutečně měl a nejde o výmysl, potvrdil ParlamentnímListům.cz Adam Švejda z IPRu.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist