BJÖRN LOMBORG: ZCHLAĎTE HLAVY, EKOLOGICKÉ ZDROJE ENERGIÍ MUSÍ BÝT I BEZ DOTACÍ LEVNĚJŠÍ NEŽ KLASICKÉ

Uveřejněno dne 4 října 2016 000 11:35

Významný ekolog Björn Lomborg vydal další zajímavou knihu, jejíž překlad do češtiny zní „Zchlaďte hlavy“. Hlavní myšlenkou je, že snižování emisí škodlivin do atmosféry, včetně tolik diskutovaného CO2, má smysl, ale musí se dělat chytře neboli tak, aby ekologické zelené nergie byly i bez obrovských dotací levnější než dosavadní. Dotace EU jsou podle Lomborga neekonomickým vyhazováním peněz jen pro náš pocit, že něco správného děláme. Vydat 90 dolarů na snížení obsahu CO2 v ovzduší o jednu tunu je neefektivní neb přínos tohoto kroku je 5 dolarů.

Je nutné na to jít chytře, s moderními technologiemi, jako to dělají v USA. V USA se snížila cena zemního plynu tím, že ho získávají z břidlic pomocí frakování a již 10% rodin na něj přešlo místo uhlí.

„Jen pokud nabídneme lidem, že tuna uhlí bude dražší než tuna ekologického paliva, pak budou to ekologické kupovat ve velkém a rádi. Musíme proto nalézt technologie výroby, které to umožní,“ říká profesor Lomborg.

Ostatně poslechněte si kliknutím na obrázek jeho rozhovor o knize a ještě lépe, zajděte si ji koupit. V každé z dosavadních knih uvádí pan profesor velké množství dat a čísel, kterými svá slova dokládá. Bez nich by totiž zněla našim uším slyšícím neustále nesmysly, že jen obrovskými dotacemi se dá vyrábět něco lepšího než fosilní paliva, jako science fiction.

PS: Když EU chce stále nesmyslnými kvótami ničit jí tak nenáviděného prezidenta Putina, měla by raději přejít také na levný plyn jako to udělalo USA a ten jeho by ztratil na ceně. A to elegantně a bez urážek a hysterie.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist