Vilém Besser: Před teroristy jsme prý chráněni, ale aktivisté si dělají, co chtějí

Uveřejněno dne 20 října 2016 000 11:04

Ministerstvo vnitra ubezpečuje občany, že na možnost teroristického útoku jsou bezpečnostní složky dobře připraveny. V kontrastu s tímto tvrzením se ovšem na chladírenské věži elektrárny ve Chvaleticích prohánějí aktivisté a neděje se nic. Policie tvrdí, že nebude zasahovat, členové Greenpeace mezitím ničí cizí majetek. Pokud tedy teroristé, před kterými jsme údajně skvěle chráněni, sledují jednání jedenácti výtržníků v polabské elektrárně, musí se třást strachy a útok na naši zemi si definitivně rozmyslí.

Výraz aktivista získává v poslední době úplně nový rozměr. Místo bojovníka za dobrou věc se tímto pojmem dá v některých případech označit spíše chuligán, který se pod záštitou prospěšného úmyslu dopouští porušování zákona. Ať už jde o Klinikáře, kteří nezákonně obývají prostor, který jim nepatří a odmítají ho opustit, nebo o současné „zachránce“ životního prostředí ve Chvaleticích. Je zarážející, že policie si nedokáže s takovými živly poradit. Porušují zákon? Jednoznačně. Měli by za to být potrestáni? Samozřejmě.

Situace, které jsme svědky, je ve vyspělých západních zemích, na které se v různých ohledech naši politici rádi odkazují, by zřejmě nenastala. Pokud ano, policie by se k výtržníkům určitě nechovala tak kamarádsky a spíše by zvolila razantnější postup. Ke srovnání se nabízí například situace v Barceloně, kdy si bezpečnostní složky sjednaly respekt a squattery zpacifikovaly. Mezitím se na Žižkově aktivisté v Klinice dohadují s policisty a jejich nezákonné jednání řeší i politici v čele s Matějem Stropnickým.

Dodržování zákona v České republice je tedy očividně bráno různorodou optikou. Pokud budete špatně parkovat, dostanete se do velkých problémů se strážníky, ale když obsadíte soukromý objekt a budete v něm přebývat, maximálně se vám dostane mediální pozornosti. A to je špatně. Nehledě na fakt, že pokud se povolí jedněm, stejné ústupky budou vyžadovat i jiní. Pokud se tedy aktivisté rozhodli kempovat na místech, kde nemají co dělat, je třeba jim důrazně vysvětlit, že si to nemohou dovolit.

Na elektrárně ve Chvaleticích visí transparent „Již brzy“. Měl by být jasným signálem pro bezpečnostní složky. Je ve veřejném zájmu, aby k událostem, kterými aktivisté poutají pozornost, nedocházelo. Takhle se totiž rozumná diskuze nevede a ničení cizího majetku není argumentem při žádném jednání.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist