Fanatismus holt něco stojí

Uveřejněno dne 24 října 2016 000 14:33

Němci zaplatí do roku 2025 za ambiciózní projekt přechodu na obnovitelné zdroje energie 520 miliard eur (zhruba 14 biliónů korun). Na čtyřčlennou rodinu by připadalo v průměru 25 tisíc eur (zhruba 675 tisíc korun). Vyplynulo to ze studie Institutu pro konkurenční ekonomiku při univerzitě v Düsseldorfu (DICE), o níž v úterý informoval server deníku Die Welt.

Zatím Němci za ambiciózní energetický program utratili 150 miliard eur, což podle propočtů DICE znamená, že v následujících letech budou muset investovat minimálně dalších 370 miliard. Ve zmíněných 150 miliardách navíc nejsou započítány náklady na výstavbu nové přenosové soustavy.

Na jednoho obyvatele (včetně novorozenců a důchodců), dělá celková částka za energetický program ve zmíněném období 6300 eur (zhruba 170 tisíc korun), uvedl ředitel DICE Justus Haucap.

Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier (CDU) přitom již dříve poznamenal, že náklady se ve třicátých letech 21. století mohou vyšplhat až na jeden bilión eur, pokud do té doby nebude nákladnost projektu nikdo řešit.

Úvahy o kvótách

Podle výzkumníků z DICE není současný model přechodu na obnovitelné zdroje efektivní. Navíc se domnívají, že k účinnému snížení emisí CO2 by bylo vhodnější rozšíření evropského emisního obchodování.

Podle Haucapa by se k současnému programu měly hledat alternativy. „Posílení emisního obchodování by docílilo efektivního snížení produkce CO2,“ myslí si.

Protože by to zřejmě nebylo politicky průchozí, jako další alternativu DICE navrhuje model kvót. Každý výrobce energie by pak byl povinen vyrábět určité procento energie z obnovitelných zdrojů.

Zdroj

Reakce
  1. 7 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist