Británii čeká tuhá zima

Uveřejněno dne 9 listopadu 2016 000 13:32

Ve Velké Británii se letos očekává velmi tuhá zima. Podle serveru msn.com je to zcela v souladu s globálním oteplováním.

V britském mediálním prostředí se již pár týdnů spekuluje o tom, že letošní zima bude tuhá. Naposledy například zde nebo zde. Vysvětluje se to takzvaným „zvlněním jet streamu“, tj. tryskového proudění ve vysokých výškách atmosféry. Toto proudění je „normálně“ rovnoběžné od západu na východ s pomyslnými rovnoběžkami na zemském globu. Pokud se ale „zavlní“ a odchýlí se od proudění podél zemských rovnoběžek, způsobí to v nízkých vrstvách atmosféry delší průniky chladného vzduchu z Arktidy do středních zeměpisných šířek a tím i větší mrazy. Podle stejného zdroje byly zimy 2009/10 a 2010/11 ve Velké Británii mrazivé a právě takový typ zimy očekávají na britských ostrovech i letos.

V těchto spekulativních úvahách jsou zajímavé dvě podstatné věci. Tou první je, že informace získávané ze studií vědců zabývajících se globální změnou klimatu, popřípadě globálním oteplováním, jsou považovány za „důkaz globálního oteplování“. Tou druhou informací je, že se přestává argumentovat tím, že za vším je zvyšování koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře.

Dlouhodobá předpověď počasí na letošní zimu podle zpravodajství ČT je založena na tom, že se žádné silné mrazy v letošní zimě neočekávají. Předpověď do 20. listopadu ukazuje, že vývoj teplot i srážek bude v hranicích normálu, tj. žádný předčasný příchod zimy do českých nížin se neočekává.

Je tak otázka, zda očekávaná tuhá zima v Británii není spíše projevem britského lokálního patriotismu odtrženého od evropské reality. Nevěřím, že se letos bude jezdit za sněhem do Británie místo do Alp.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist