V druhé půli roku se prudce ochladilo, ale pst!

Uveřejněno dne 12 prosince 2016 000 13:11
Zpravodajský web Breitbart si dovolil napsat, že se v druhé půli roku 2016 globální klima prudce ochladilo. Chápete to? Taková drzost? Jak to můžou napsat!

Když teploty šly na přelomu 2015/16 nahoru, byla to ho plná média. Když se teploty vrací zpátky dolů, je ticho. Graf zobrazuje satelitní měření pozemních teplot. Ty jsou pro nás, kteří žijeme na souši, nejvíce směrodatné.Agenturu Breitbart řídí Steve Bannon, který se nyní má stát hlavou Trumpovy presidentské kanceláře. Média – která z 90% podporovala Clintonovou – se snaží agenturu Breitbart nějak zostudit. Dnes přišli s tím, že Bannonova agentura prý dezinformuje veřejnost a podává nekvalitní zpravodajství. Terčem se stal článek Jamese Delingpola poukazující na pokles globálních teplot v posledních měsících.

James Delingopole: Global Temperatures Plunge. Icy Silence from Climate Alarmists (Breitbart.com 30.11.2016)

„Přestaňte používat naše videa k matení veřejnosti,“ obvinila tehdy jedna meteoroložka agenturu Breitbart. Prý, že popírají změny klimatu. Slečna s posměšným smíchem odmítá, že by se ochlazovalo, prý to je nesmysl. Ale protiřečí si. Protože hned vzápětí přiznává, že je docela běžné, že po El Niňo se ochladí. Nejprve se slečnapošklebuje divákům, že věda kašle na jejich „názory“, záleží prý jen na faktech. Pak ale sama zlehčuje satelitní měření, protože to jsou jen „pouhá data“ a není to konsensus a jiní vědci mohou mít jiný názor.

Jinde jim slečna vytýká, že ukazují zrovna teplotu souše. A poučuje je, že oceány tvoří větší část planety. Očividně ten článek nečetla moc pozorně,přesně o tom se tam totiž explicitně píše („Temperatures over the sea are also falling, but not as fast, because the sea retains heat for longer“).

Fascinující je, s jakou arogancí se meteoroložka vysmívá, ačkoli v kritizovaném článku vlastně nenašla jedinou věcnou chybu.

Jak celou zprávu pojala clintonovská média? Zadáte-li do Googlu heslo „Breitbart cooling“ vypadnou vám desítky novinových článků, které nekriticky papouškují obvinění, že Breitbart popírá klimatické změny. Nikdo z novinářů neměl dost profesionality, aby si to tvrzení ověřil.

Pokud v Delingpolově textu zalistujete, vidíte, že nepopírá existenci klimatických změn. Ani se tam nepopírá, že se za posledních 100 let oteplilo. Pouze se správně konstatuje srovnání teplot dvou roků. A přidává subjektivní úvahu, že letošní ochlazení by mohlo být začátek nové „pauzy“ v globálním oteplování. Načež konstatuje, že si clintonovská média vyzobávají třešinky (cherrypicking) – podávají zprávy jen o tom, co se jim hodí.

Z článku James Delingpola: „Od poloviny letošního roku teploty spadly o jeden stupeň Celsia – to je největší a nejprudší pád za dobu záznamů. Ale tato zpráva se ve světové alarmistické komunitě setkala jen se zaraženým mlčením. Zatímco když teploty vystřelí nahoru, pokládají to za katastrofální změnu klimatu. Tomu věnují dramatické titulky v mainstreamových médiích a volají, že se proti tomu musí hned něco dělat.. Zato když teploty padají dolů, třeba i ještě prudčeji, není to jaksi zajímavé –„tady není nic k vidění, rozejděte se.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist