Wikileaks o pozadí štvanice na jednoho vědce

Uveřejněno dne 19 prosince 2016 000 11:24

Roger Pielke Jr. studoval ekonomické dopady živelných pohrom přes dvacet let. Dokud nebyl po mediální štvanici vyhozen z redakce, kde publikoval.

Roger Pielke Jr, profesor environmentálních studií z University v Coloradu, se ve svém nedávném článku ve Wall Street Journal označil za klimatického kacíře. Věří sice, že změna klimatu je skutečná, avšak jeho výzkumy nepotvrdily představu, že by se v USA či ve světě zhoršil výskyt extrémního počasí, jako jsou hurikány.

Roger Pielke

Profilové foto Pielkeho z doby, kdy byl redaktorem na FiveThirtyEight.

Tyto závěry, které ovšem – jak Pielke sám říká – může budoucí výzkum přehodnotit, vedly k „intenzivní mediální kampani“, aby byl vyhozen z pozice editora na známém webu Nate Silvera zvaném FiveThirtyEight. Připomínám, že Silver si získal slávu jako brilantní analytik při předpovědích výsledků voleb (538 je počet volitelů presidenta v USA). Kampaň byla účinná. Pielke byl posléze degradován ze člena redakce na externího dopisovatele a posléze sám odešel, když pochopil, že redakce už nic od něj publikovat nebude.

Útoky na Pielkeho začaly hlavně kvůli jeho článku „Disasters Cost More Than Ever–But Not Because of Climate Change“ (2014).Podle Pielkeho byl nárůst pojistných škodběhem posledních padesáti let způsoben zvýšením hustoty populace a zvýšením životní úrovně. Nikoli zhoršením klimatu. Když ten samý hurikán téže síly zasáhne stejnou obec po padesáti letech, najde tam hustší zástavbu a v každém domě dražší vybavení. Zpochybňovat příběh o klimatické katastrofě je však politicky nekorektní, a tak Pielke narazil.

O politickém pozadí Pielkeho likvidace jsme se dozvěděli více před americkými presidentskými volbami. Hackeři z Wikileaks zveřejnili e-maily presidentské kandidátky Hillary Clintonové. A mezi nimi byla i komunikace šéfa její kampaně Johna Podesty. Podestův CFAP (Center For American Progress) financuje klimatický blog Thinkprogress. A redaktor tohoto blogu (John Legum) se chlubil sponzorovi CFAP (miliardář Tom Steyr), že právě díky jeho přispění se podařilo Pielkeho umlčet.

„Myslím, že můžu říct, že nebýt našeho webu Climate Progress, by Pielke dodnes pořád psal pro redakci 538,“ napsal Legum.

Redakce 538 nakonec podlehla tlaku a zveřejnila „vyvrácení“ Pielkeho tezí (zde). Má to jen jeden háček. Pokud zasvěceným čtenářům ta jména něco řeknou (Mann, Trenberth a Abraham), vyvrácení psali ti nejméně důvěryhodní klimatologové na zeměkouli.

Na Twitteru Pielke poznamenal: „Propaganda funguje. Na Center For American Progress jsem napočítal přes 160 článků, které mne během roků vláčely bahnem.“ Tuto kampaň financoval právě zmíněný miliardář Tom Steyr. Kvůli pomluvám byl nakonec Pielke vyšetřován před Kongresem, jestli ho nefinancují ďábelské ropné společnosti (vyšetřování nic takového nepotvrdilo, ale to už nikoho nezajímá).

Pielke se zprvu pokoušel bránit. V roce 2010 Pielke vyzval Romma (šéfredaktor Thinkprogress) k veřejné debatě v Rommově rodném městě s tím, že kdo prohraje, přispěje 10 tisíci dolarů na charitu podle výběru výherce. Romm však výzvu odmítl a konfrontaci se vyhnul.

Média dokázala zničit člověka, který ve svém oboru byl předním odborníkem. Roger Pielke Jr. vystudoval matematiku a politologii. Věnoval se zejména ekonomickému hodnocení živelných pohrom. Je autorem a spoluautorem sedmi knih. V letech 1993 a 2000 byl vědeckým pracovníkem skupiny pro ekologické a společenské dopady při NCAR (National Center for Atmospheric Research). V letech 2002 a 2004 vedl postgraduální studium environmentálních studií na universitě v Boulderu v Coloradu (a získal ocenění jako nejlepší školitel). V roku 2006 v Mnichově obdržel cenu Eduarda Brücknera za přínos k interdisciplinárnímu výzkumu klimatu. V roce 2012 dostal čestný doktorát na Universitě v Linköpingu a cenu za službu veřejnosti od Americké geologické společnosti. V roce 2015 Pielke podepsal tzv. Ekomodernistický manifest spolu s lidmi jako Ted Nordhaus (Breakthrough Institute). Manifest vyzývá k racionální ochraně přírody a realistickému přístupu ke změně klimatu.

Pielke – vyčerpaný osobními útoky a neustálým vyvracením obvinění, že je popírač klimatických změn – se nakonec rozhodl změnit obor. Dnes se – jako vystudovaný politolog – věnuje otázce dozoru nad dopingem ve sportu (například článek zde). Tepat dopingové podvody – kde se točí miliony dolarů – je zjevně bezpečnější než psát o počasí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist