Radiace z Fukušimy zamořila celý Tichý oceán…

Uveřejněno dne 21 prosince 2016 000 11:59

Po internetu jich koluje celá řada. Ty s obrázky zmutovaných květin a živočichů jsou hodně emotivní. Nyní se českým internetem prohání další, důvěryhodně se tvářící informace o tom, jak už „radiace zamořila celý Pacifik a že to bude ještě horší, protože denně uniká 300 tun radioaktivní vody…“. Je to hoax!

Informace o zamoření celého oceánu a ryb, se šíří jako lavina. V různých modifikacích anglojazyčnými končinami se šíří už delší dobu. V přeložené podobě hojně koluje internetem i u nás). Vždycky uvažuji, jestli má na takové nesmysly vůbec cenu reagovat. Nyní se však na Osla s tímto hoaxem obrátilo několik čtenářů, takže jsem došel k názoru, že je přece jen potřeba uvést pár faktů.

 

Druhý z obrázků u něhož je v hoaxu popiska: „Radioaktivní trosky z Fukušimy připlouvají k severoamerickému západnímu pobřeží.“ Je ve skutečnosti také něco zcela jiného. O co ve skutečnosti jde je správně uvedeno například zde. http://chasing-butterfly.blogspot.cz/2014/11/pacific-trash-vortex.html

Druhý z obrázků u něhož je v hoaxu popiska: „Radioaktivní trosky z Fukušimy připlouvají k severoamerickému západnímu pobřeží.“ Je ve skutečnosti také něco zcela jiného. O co ve skutečnosti jde je správně uvedeno například zde. http://chasing-butterfly.blogspot.cz/2014/11/pacific-trash-vortex.html

Jde o totální nesmysly a lze to dokumentovat již na třech použitých obrázcích. Žádný z nich nemá z Fukušimou nic společného. U prvního se jedná o modelovou simulaci americké agentury NOAA, která má ukázat maximální amplitudu změny výšky mořské hladiny při cunami v březnu 2011. Je to jasně vidět na obrázku s dobře patrnými jednotkami a popiskou.

V jiných hoaxech podobného typu se používají opravdové simulace šíření radioaktivního cesia, které se také počítají. Jen se neukáže stupnice s jednotkami a hodnotami, jinak by bylo vidět, že jde o radiaci o mnoho řádů nižší než přirozená aktivita mořské vody. V tomto současném hoaxu se asi autorovi ten obrázek studující šíření vlny cunami (připomínám, že ta skončila mnoho hodin před jakýmikoliv úniky radioaktivity) zdál asi barevnější, atraktivnější a děsivější.

Text pod třetím obrázkem, pod nímž se nám dostane vysvětlení že „...mořským hvězdicím z radiace začaly upadávat ramena… Kredit AP“ , je také vtipný, ale na ten o Karkulce stále nemá.
Text pod třetím obrázkem, pod nímž se nám dostane vysvětlení že „…mořským hvězdicím z radiace začaly upadávat ramena… Kredit AP“ , je také vtipný, ale na ten o Karkulce také ještě nemá.

Druhý obrázek je relativně známá fotka ostrova plastového odpadu v oceánu, viz třeba zde, kde je stejný obrázek použit ve správném kontextu. Na třetím obrázku jsou umírající hvězdice. Ovšem jejich hromadný úhyn nemá s Fukušimou také nic společného (podrobněji třeba zde). V jiných hoaxech to nebyly hvězdice, ale tuleni či jiná mořská zvířena, která byla postižena nějakými nemocemi, které ovšem s radiací a Fukušimou nic společného neměly.

V samotném textu má snad alespoň nádech reality číslo 300 tun denně. To bylo množství podzemní vody, které pronikalo do silně kontaminovaných oblastí kolem zničených reaktorů a musela se odčerpávat, dekontaminovat a ukládat v nádržích. Nyní, když se spodní voda odčerpává nad areálem a alespoň zčásti funguje ledová stěna, je toto číslo nižší (podrobněji viz cyklus na Oslovi, poslední část s odkazy na minulé části zde).

Kromě nejbližšího okolí elektrárny je v oceánu radioaktivita z Fukušimy tak naředěná, že je o mnoho řádů nižší, než přirozená radioaktivita mořské vody třeba z draslíku 40. Dá se měřit pouze velmi speciálními metodami a identifikovat jen pomocí radionuklidu 134Cs, který má poločas rozpadu dostatečně krátký, aby se ten z bombových testů rozpadl. U radioaktivity 137Cs ve většině případů převládá podíl z testů jaderných bomb. Podrobněji třeba zde. Je tak vidět, že v dalším textu jsou v hoaxu samé nesmysly. Podrobněji je vše také rozvedeno v knížce Fukušima I poté. Ta je sice nyní v Kosmasu vyprodána, ale pár kousků se ještě najde na prodejnách. Ty zbylé, které se do Vánoc na prodejnách nekoupí, budou po Novém roce v Kosmasu k dispozici. U mě je také ještě možné dostat pár kousků za nakladatelskou cenu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist