Valento, zkus to!

Uveřejněno dne 6 ledna 2017 000 16:16

Boj o zákaz kouření v restauracích se přenesl do Senátu. „Nevidím důvod, proč by tam neměly být kuřárny. Obsluha by tam nechodila,“ řekl nezařazený senátor Ivo Valenta. Navrhl zachování kuřáren, ač je sám nekuřák. Senátoři z výboru pro veřejnou správu sice ve středu o jeden hlas zákaz kouření podpořili, ale při hlasování Senátu jako celku je osud zákona nejistý.

Pro schválení zákazu bylo ve výboru šest senátorů, pět bylo proti nebo se zdrželo hlasování. Sociální demokrat Jan Látka do poslední chvíle váhal, ale pak zvedl přece jen ruku. I když jak sám žertoval, jen „na půl“. Hlasování Senátu jako celku 18. ledna bude velmi napínavé.

„Překvapuje mě, že se v senátní jídelně kouří,“ podivil se před tím ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD, který přišel do Senátu hájit zákaz kouření v restauracích. Bylo znát, že se ji vědom, že uhájit vládní návrh před senátory nebude jednoduché.

„Prioritní je zvýšení ochrany dětí a mladistvých,“ řekl senátorům Ludvík. Úplný zákaz kouření v restauracích, který má platit od konce května, schválili v prosinci poslanci. Odmítli přitom návrh, aby v restauracích zůstaly i kuřárny, ale bez obsluhy (více zde).

Senátoři se znovu utkají o kuřárny v hospodách a barech

O kuřárnách se ovšem bude hlasovat znovu. Podle Valentova návrhu, který se bude snažit prosadit na jednání celé horní komory parlamentu, by měly mít vyčleněno 25 procent plochy restaurace. O totéž ve Sněmovně usiloval Marek Benda z ODS. „Souhlasím s návrhy kolegy Valenty,“ řekl ostravský senátor Nytra. Naopak sociální demokrat Petr Vícha navrhl, aby senátoři zákon schválili beze změn. I kdyby senátoři zákon vrátili, Sněmovna může kolegy přehlasovat, pro zákon totiž bylo 118 poslanců.

„Věcí, které škodí zdraví, je víc. Víc mi vadí zákazy a ztráta svobody,“ řekl na jednání šéf klubu Starostové a nezávislí Jan Horník. „Mám malé děti a nikdy by mě ani nenapadlo, abych s nimi do kuřácké restaurace šel,“ řekl Valenta. Ale podle něj je už nyní dost restaurací nekuřáckých a řekl, že někteří podnikatelé už investovali peníze do oddělených kuřáckých prostor.

Asociace hotelů a restaurací žádá Senát, aby protikuřácký zákon vrátil. „Vnímáme zákon jako další krok k likvidaci českýchživnostníkův pohostinství,“ uvedl prezident asociace Václav Stárek. Zákon se má od 31. května týkat nejen hospod, restaurací a barů, ale také nekrytých zastáveka nástupišť veřejné dopravy či zoologických zahrad.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/senatni-vybor-o-zakazu-koureni-v-restauracich-f4s-/domaci.aspx?c=A170104_120752_domaci_kop

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist