Plán na změnu klimatu

Uveřejněno dne 24 ledna 2017 000 12:18

Klima se v naší zemi mění čtyřikrát do roka a jmenuje se to jaro, léto, podzim a zima. Naučili jsme se na to reagovat a náš životní styl se v průběhu roku mění. Jelikož jsme území na maličkém kousku povrchu koule řítící se vesmírem, musíme počítat s tím, že budeme ovlivněni i zvenčí, například proměnlivou sluneční aktivitou.

Grónsko se jmenuje Zelená země, protože před půl tisíciletím byla zelená. Zimy, které pamatuji z dětství, mi připadají studenější než ty aktuální, ale to je subjektivní pocit, statistiky meteorologů dávají věrohodnější data.

Vláda teď stanovila cosi jako strategii v období klimatických změn. Okamžitě zareagovalo hnutí Duha, samozřejmě proti vládní strategii vystartovalo. Další nátlakové organizace jistě nezůstanou pozadu. V konceptu těchto spolků je stát cosi, co poskytuje peníze coby výběrčí daní. Jinak by neměl do ničeho mluvit, naopak, měl by nechat řízení veřejných věcí na tom, čemu se říká občanská společnost. To jsou ty spolky, které pobírají veřejné peníze, nemají žádnou zodpovědnost, jejich kontrola je minimální a efekt je převážně destruktivní.

Takže Duha po pětiminutovém prostudování vládní koncepce už ví, že musí být proti. Získala tím náskok proti jiným absorbentům veřejných peněz, ti budou proti až v druhé vlně a jistě je to bude mrzet, že mají menší nátlakový potenciál, aby napříště získaly větší příděl veřejných peněz.

K tomu oteplování. Vládní návrh má jistě rozumný expertní podklad. Necítím ani stín kompetence k posuzování, nicméně jen to jediné podotknu. Co jsem na světě, a je to už sedm desítek let, slýchám nářky nad skladbou našich lesů. I hluboce za totalitního režimu se bědovalo nad smrkovými monokulturami a horovalo se pro smíšené lesy. Ty jsem zaznamenal v severních Čechách v rámci revitalizačních procesů při těžbě uhlí. Tam to funguje pozoruhodně – a je to předmět útoků ekologistických aktivistů, protože se jim tento úspěch nehodí do krámu. Tím hůř, že byl založen už za totalitního režimu…

A co jsem na světě, horovalo se ve prospěch zadržování vody v krajině. I to je součást aktuálního projektu, byla to součást všech předchozích projektů.

Co dodat? Třeba to tentokrát vyjde. I když je Duha proti.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist