Zima pro pamětníky

Uveřejněno dne 24 ledna 2017 000 12:21

Opět vidíme to, co už jsme málem znali jen z filmů. Letos se nebude spekulovat o konání Jizerské padesátky. Ne pouze proto, že se slavný závod přesunuje na únor. I kdyby se konal tradičně už teď, s nedostatkem sněhu by nezápolil.

Nejenom že nebude zrušen jako v letech 1988, 1990, 1998, 2007 a 2014, ale odpadnou i samotné spekulace o tom, ze kterých se už stal málem povinný rituál sezony. I toto patří k rysům zimy 2017.

Noviny opakují frázi „mráz svírá Evropu“, ale nezní z toho katastrofa, spíše konstatování sezonního faktu. Už jsme tomu málem odvykli, zato jsme přivykli na to, že ani bruslení na zamrzlém Lipně už není zaručené. Naposledy se tam bruslilo před pěti lety, ale letos to vypadá na jistotu. Čeká se jen na tloušťku ledu 18 centimetrů. Totéž platí pro maďarský Balaton, jak píše web Novinky.cz. Jako bychom se ocitli ve stroji času, který nás vrátil o pěkných pár let nazpět.

Letošní zima nám promítá film pro pamětníky. Retrospektivní klimatologie (analýzy podnebí, ba i počasí v minulosti) je obor pro vyhraněné specialisty. Ale názorné lekce z ní poskytují válečné dokumenty v televizi. Kdo viděl záběry z bojů o Moskvu (prosinec 1941) či bitvy v Ardenách (prosinec 1944), nestačil se v posledních letech divit.

Moskva byla před 75 lety zachráněna hlavně proto, že kruté mrazy znehybnily německou bojovou techniku připravenou na rozhodující postup (v tancích i autech ztuhlo palivo i mazivo). Jenže v řadě uplynulých prosinců člověka chtě nechtě napadala cynická myšlenka: kdyby v prosinci 1941 panovalo stejné počasí jako, dejme tomu, v prosinci 2014 či 2015, wehrmacht by zřejmě Moskvu dobyl, neboť tamní teploty by byly nad nulou. Za krutých mrazů bojovali i Američané v belgických a lucemburských Ardenách. Ale kdyby tu bitvu chtěl natáčet současný filmař na autentických místech, měl by smůlu, neboť zima a sníh z Arden prostě vymizely.

To vše budilo dojem, že tuhé zimy v Evropě patří už jen do dokumentů či filmů pro pamětníky. Letošní leden dokládá, že to můžeme sledovat i v přímém přenosu.

LN, 11.1.2017

Zbyněk Petráček

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist