Senát překopal novelu o národních parcích. Ministr Brabec nesouhlasí

Uveřejněno dne 27 ledna 2017 000 13:46

O zákonu o národních parcích budou muset poslanci hlasovat znovu. Senát vrátil novelu o ochraně přírody a krajiny do Sněmovny, chce totiž posílit práva obcí v národních parcích. Odmítl ale uvolnění pravidel prodeje pozemků v zastavěných oblastech parků. Se změnami nesouhlasí ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Přijetím tohoto zákona Šumava neuschne,“ přemlouval Brabec senátory, aby kývli na vládní návrh. Senát ale navrhuje takové úpravy zákona, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. To byl návrh senátora za hnutí ANO Jaroslava Větrovského. Senátoři také chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku. Poslanci mohou senátory přehlasovat a prosadit původní verzi, o což bude ministr usilovat.

Horní komora chce také umožnit na území parku v případě potřeby regulaci počtu jakékoli přemnožené zvěře. Vrácení novely s úpravami podpořilo 54 ze 72 přítomných senátorů, jednotně proti byli jen zástupci Strany zelených. S většinou senátních úprav ministr životního prostředí nesouhlasil, podle něj by totiž změnily koncepci celé předlohy.

Zóny v parcích se nezmění příštích 15 let

Zóny v národních parcích nebude možné podle zákona 15 let měnit. „Tato lhůta vychází vstříc logickým požadavkům obcí, krajů i ostatních. Musím říct, že to moratorium byl institut, který byl velmi napadán, třeba právě ze strany nevládních organizací,“ hájil ministr koncepci svého návrhu.

Dění v parcích se má podřídit ochraně přírody, což vyvolává kritiku obcí i krajů. Brabec připustil, že Sněmovna přes odpor jeho úřadu do novely přidala zákaz nakládání s pozemky na území parků včetně zastavěných či zastavitelných území. „Toto omezení může znamenat určitou komplikaci nejenom pro obce, ale i pro stát,“ uvedl Brabec.

Šumava má sloužit pro experimenty aktivistů, kritizoval Látka

„Při přečtení novely tohoto zákona jsem s hrůzou zjistil, co bude dělat horská služba na Šumavě, protože vím, kdy zasahují v národní přírodní rezervaci třeba u nás na Božím Daru. V podstatě oni by podle toho zákona tam nesměli vjet. Ale oni by tam nesměly vjet ani jiné záchranné složky,“ kritizoval vládní návrh předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník.

„Z předloženého zákona je až příliš patrné, že jeho cílem vůbec není větší otevření parku turistické veřejnosti, ale tu nádhernou lokalitu uzavřít jako prostor pro bádání několika vědeckých pracovníků. Lesy na Šumavě by neměly být pouze místem pro experimenty vědeckých aktivistů,“ uvedl senátor za ČSSD Jan Látka. Zákonu vytkl, že klidovým územím lze vyhlásit jakékoli území v jakémkoli rozsahu.

Zpřesnit zmocnění ministerstva životního prostředí stanovovat zóny národních parků navrhla senátorka Jitka Seitlová zvolená s podporou lidovců a zelených.

„Novela zákona v podstatě legalizuje všechny zločiny, které Hnutí Duha na Šumavě napáchalo a dává nadpoloviční většinu Šumavy do tzv. divočiny či bezzásahovosti, čímž umožňuje další vznik kůrovcové kalamity, následné kácení, usychání šumavských lesů a vysychání Šumavy,“ uvedl senátor za ODS Tomáš Jirsa zvolený na Českokrumlovsku.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist