Boj o Národní park Šumava

Uveřejněno dne 28 února 2017 000 8:37
V posledních dnech se rozpoutala mediální bitva mezi příznivci poslaneckého a senátního návrhu zákona o národních parcích. Skutečný boj ale probíhá jinde.

Abychom lépe pochopili, o co jde v současné bitvě o podobu zákona o národních parcích, přesněji o podobu novely zákona o ochraně přírody a, předloženém Ministerstvem životního prostředí, musíme se vrátit o vice než tři roky zpět. 10. ledna 2014 se konala neveřejná schůzka chemika a nově jmenovaného ministra životního prostředí Richarda Brabce, ministra financí Andreje Babiše a zástupců tzv. ekologických organizací, které se mimo jiné zúčastnili i zástupci Hnutí Duha. Co všechno si účastníci dohodli nebylo zveřejněno, nicméně další vývoj o tom podává výmluvné svědectví.

Ekologické organizace náhle přestaly nově jmenovaného ministra kritizovat, Hnutí Duha rázem přestalo kritizovat chemické provozy Agrofertu Andreje Babiše a ministr životního prostředí připravil návrh zákona o národních parcích přesně takový, jaký prosazovalo Hnutí Duha. A za vydatné podpory poslanců ANO (a nejen jejich) byl zákon 2.12.2016 schválen.

Čáru přes rozpočet ale udělal Andreji Babišovi odmítnutím zákona Senát jako vůbec první složka zákonodárné moci, který se na zákonem odpovědně zabýval. Nepřijetím zákona jsou ovšem ohroženy ekonomické zájmy ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. A to je věc, kterou nemůže nechat jen tak. Nikoliv příroda, ale ekonomické zájmy Andreje Babiše, to je to, o co se v této hře hraje.

Po náměstích tedy mohou pořvávat příznivci a odpůrci zákona. Mohou na sebe plivat, nadávat si na sociálních sítích, osočovat se ze lží a podvodů. Je to jen takové štěkání psů, ale skutečné klání se odehrává v zákulisí. Je to boj Andreje Babiše. Je to boj o to, zda poslanci v úterý 21. února podpoří Andreje Babiše. V případě neúspěchu lze očekávat, že Hnutí Duha vypoví příměří a začně Andreji Babišovi působit problémy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist