Starý turista

Uveřejněno dne 13 března 2017 000 11:57

Se svou troškou do mlýna zvaného Šumava přichází starý turista, protože mu nedá, aby vypověděl, co si o budoucnosti Národního parku Šumava myslí:

Na Šumavě žilo ještě po poslední válce řádově víc obyvatel než dnes a krajina je živila. Pozorný turista může stále najít spoustu známek jejich práce. Například cestu dlážděnou kameny na výšku okolo Popelného potoka od soutoku s Vydrou. Ostatně už i zábradlí u pěší cesty údolím Vydry je místy pěknou ukázkou ruční kamenické práce.

Vinou neblahých událostí v druhé polovině minulého století, odsunem původního obyvatelstva, zřízením hraničního pásma a vojenského výcvikového prostoru se stalo, že se obrovské území vylidnilo. Nechali jsme Šumavu zpustnout, tím ale nevznikla přírodní divočina, je to spíš jen ostuda. Z té ostudy jako z nouze ctnost dělat ochranu nedotčené přírody přijde mi nepatřičné a ještě nepatřičnější je to posvětit zákonem o národních parcích. Na Šumavě je opravdu nedotčené přírody jen malý zlomek z celkové plochy. Jsou to místa, která jsou chráněna už svou nedostupností, zakazovat lidem, aby tam vstupovali, by asi nikomu nevadilo. Je to například Rokytská slať, letos známá rekordními mrazy. Data jsou bezpochyby z meteostanice získána dálkově, nedovedu si představit, že by tam nějaký člověk denně chodil, znám to tam.

Drtivá většina plochy parku je prostě zanedbaný les. Nechat ten les napospas přírodě a zkoumat, co to udělá, když tam zakážeme vstup lidem? Nemyslím, že to má být hlavní cíl národního parku. Napadlo by někoho zakázat vstup do Národního divadla? Vůbec, co je národního na parku, kam národ nesmí do míst, která určí úředníci národního parku. Jsou to bezpochyby odborníci vedení pouze a jen ušlechtilým záměrem zachránit přírodu. Jen aby krom přírody neměli časem i jiné cíle, vždyť jsou to přece taky lidi. Mně to stejně přijde, že tu víc než o přírodu se bojuje o moc.

Nevím, jaké jsou poměry v ostatních třech národních parcích, ale Šumava je výjimečná už svou rozlohou. Navíc nepatřičné mi přijde vymýšlet univerzální zákon pro národní parky, když máme všehovšudy čtyři. Nelze ani očekávat, že jejich počet v dohledné době významně poroste. Tak proč něco navíc univerzálně uzákoňovat? Myslím, že jsme jako národ i jako Šumava už uzákonění až moc.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist